Осигуровките на полицаи и военни се увеличават с 20% за сметка на бюджета

Различен ръст за стари и нови пенсии, максималната пенсия – 770 лева, максимален осигурителен доход – 2200 лева

Осигуровките на полицаи и военни се увеличават с 20% за сметка на бюджета

Правителството планира 20% увеличение на осигуровките на полицаите и военните през следващата година, което ще струва 220 млн. лева на държавния бюджет и ще влезе като приход в Националния осигурителен институт (НОИ). Това обяви в понеделник социалният министър Тотю Младенов, който представи основните промени в пректобюджета на НОИ за следващата година. Освен това се планира диференциран ръст на пенсиите от 1 април с между 9.8 на сто и 2.2 на сто, увеличение на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева и вдигане тавана на пенсиите от 700 на 770 лева – също от 1 април.

Младенов обяви, че за родените след 31 декември 1959 г. в системите за сигурност осигурителната вноска става 35.8 на сто, а за тези преди 1 януари 1960 година – 40.8 на сто. Ефектът от тази мярка трябва да повиши приходите в НОИ с 220 млн. лева, които ще дойдат от държавния бюджет, тъй като осигуровките на тази категория лица се плаща изцяло от държавата. Младенов обясни, че с повишението на вноската се цели да се покрият разходите за пенсии на настоящите пенсионери от силовите ведомства. Сега разликата между осигурителния принос на полицаи и военни и изплащаните от НОИ пенсии за тези категории формира дефицит от около 300 млн. лева годишно.

От Българската стопанска камара приветстваха увеличението на вноските като според тях те ще се поемат от бюджетите на силовите министерства, а не от централния бюджет. Все още обаче не е ясно дали заплатите в силовите ведомства ще бъдат увеличени, за да може след приспадането на по-високите осигуровки доходите им да не се намалят.

Старите пенсии с по-висок ръст от новите

Младенов обяви още, че планираното за 1 април следващата година увеличение на пенсиите няма да е с еднакъв процент за всички, а ще е диференцирано като средният ръст ще бъде 9.3 на сто. Пенсиите, отпуснати до края на 2009 година, ще се увеличат с 9.8 на сто, като това са 85 на сто от всички пенсии.

Пенсиите, отпуснати до края на 2011 година ще се увеличат с 5.7 на сто и с най-малък процент – 2.2 на сто, ще се увеличат пенсиите, отпуснати през 2012 година. Минималната пенсия също ще се увеличи с пет лева от 1 април и ще стане 150 лева, а социалната пенсия за старост от 100 лева ще стане 110 лв. Максималната пенсия пък се увеличава от 700 на 770 лева.

Управителят на НОИ Бисер Петков определи диференцирания ръст на пенсиите като справедлив и посочи, че увеличението за пенсиите от отделните години е изчислено с натрупаната за съответната година инфлация. Така например за човек с пенсия, отпусната през 2010 година, е взета инфлацията от същата година до 2012-а включително, като за последната година е използвана прогнозна инфлация от 2.2 на сто.

Младенов обяви, че за ръста на пенсиите са нужни допълнително 582 600 000 лева като част от парите били именно 200-те млн. лева, които държавата ще преведе за ръста в осигуровките на полицаи и военни.

Максималният осигурителен доход става 2200 лева

На допълнителни приходи ще се разчита и от вдигането на минималната работна заплата от 290 лв. на 310 лева от 1 януари, увеличаване на минималните осигурителни прагове, както и от увеличението на максималния осигурителен доход от 2000 на 2200 лева от 1 април.

Ръстът на максималният осигурителен доход трябва да донесе допълнително 43.8 милиона лева, а средното увеличение на всички осигурителни прагове от 3.3% се планира да осигури 27 млн. лева повече в бюджета на НОИ.

Кризисният режим за болничните остава

Проектобюджетът на НОИ предвижда въведената кризисно мярка за изплащане на болничните да остане и догодина - първите три дни да са за сметка на работодателя и да се изплаща 70% от дохода, а от четвъртия ден да започне да плаща НОИ – 80% от дохода.

Максималният размер на обезщетенията за безработица остава 60 на сто от осигурителния доход. Запазва се и срокът на изплащане на паричните обезщетения за бременност и раждане от 410 дни, от които 45 дни преди раждане. Обезщетението остава 90 на сто от работната заплата.

Не се променя и размерът на обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2-годишна възраст от 240 лева.

НОИ си прави сметки за по-малко безработни, бизнесът ги оспорва

Проектобюджетът на НОИ предвижда догодина осигурените да са 2.7 млн. души - с около 10 000 повече спрямо тази година, а средното ниво на безработица да бъде 10.9 на сто. Разчетите на НОИ залагат безработните с право на обезщетение догодина да са 110 500 души, при 116 000 души през т. г.

Тези разчети обаче се виждат нереалистични на бизнеса. “За да се състои този ръст на заетостта, ръстът на БВП през 2013 година трябва да е поне 3.5%, а такъв не се очертава“, коментира председателят на БСК Божидар Данев. “Друго число, което подлежи на съмнение, е това за 2 770 700 осигурени лица през 2013 година, при положение че към момента осигурените на пълен работен ден са около 1 930 000 и има още около 190 000 самоосигуряващи се“, посочи той.

Параметрите на бюджета ще бъдат предложени тази седмица на обсъждане със социалните партньори, синдикатите и работодателите, а след 10 октомври се очаква да бъдат приети от Министерски съвет. В понеделник от БСК изразиха недоволството си, че за пореден път научават през медиите важни икономически въпроси за държавния бюджет и бюджета на НОИ. Работодателите все още не разполагат с проектобюджетите, въпреки, че първите заседания за обсъждането им са насрочени за 3 и 4 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?