Осиновителите на деца до 2 години са дискриминирани

Осиновителите на деца до 2 години са дискриминирани

Семействата, които осиновят дете до двегодишна възраст, са дискриминирани с по-малък отпуск и по-ниско обезщетение за отглеждане на дете, е решила Комисията за защита от дискриминация по жалба на Петя Векова, която е осиновила дете на 1 година. Това съобщиха от Българска асоциация “Осиновени и осиновители“, която от години настоява за въвеждането на целеви отпуск за осиновяване.

Дискриминацията се състои в това, че при осиновяване на дете до 1 година жените имат право на същото високоплатено майчинство, както и в общия случай – до навършването на детето на 1 година. Така ако детето бъде осиновено на 9 месеца, майката ще получава 90% от осигурителния си доход едва три месеца. След навършването на детето на годинка, осинователката, както и всички останали майки получават по 340 лева на месец през втората година на майчинството.

В същото време при децата между 2 и 5 г. майката има право на една година високоплатено майчинство, т.е. те са привилегировани спрямо осиновяващите бебета.

От асоциацията скоро очакват развитие по още три преписки, по които са приключили проверките и ще бъдат разгледани в общо заседание. Казусите им са сходни с този на Петя Векова, като две от тях са лични жалби на родители, осиновили децата си на около годинка, а третият е по сигнал на Българска асоциация “Осиновени и осиновители“ с твърдението че всички деца, които се осиновяват на възраст под 2 и над 5 години са дискриминирани.

От Министерството на труда и социалната политика трябва да предприемат законодателни промени след решението на КЗД, но ведомството може да обжалва.

Споделяне

Още от България