Оскъпяването на жилищните заеми падна до 4%

Клиентите да се готвят за плавно покачване на лихвите след време, призовават от асоциацията на банките

Оскъпяването на жилищните заеми падна до 4%

Оскъпяването по новоотпуснатите жилищни кредити в левове е паднало до 4.01% в края на 2017 г., става ясно от лихвената статистика на Българската народна банка (БНБ) към декември 2017 г, обявена в петък.

Намалението е с близо 0.90 процентни пункта в сравнение с края на 2016 г., когато годишният процент на разходите (ГПР), включващ таксите и комисионите, е бил 4.86%. В евро тези продукти остават малко по-скъпи – ГПР 4.44% към декември 2017 г.

При кредитите за потребление в левове не се отчита поевтиняване. ГПР е средно 11.65%, което е незначително увеличение спрямо края на 2016 г.

Само лихвите по новите жилищни заеми в левове са паднали средно до 3.66%, а по потребителските също почти не се регистрира понижение – средната лихва в левове е 8.85%.

Лихвите по всички жилищни заеми, тоест новоотпуснати плюс заварени, са малко по-високи, защото някои от договорите са на старите, по-високи лихви. В левове процентът е средно 4.61%, а в евро – 5.67%.

Именно със спада на цените на банковите продукти се обяснява ръстът на кредитирането, засечен през 2017 г. от БНБ. Той е най-висок в нишата на жилищните кредити – 7.4%.

При кредитите за бизнеса нивата на лихвите също са исторически ниски и се движат към 3.4% - 3.7% към края на 2017 г.

"Ниските лихвени проценти остават основно предизвикателство за банките, които запазват благоразумно ниво на риск и не се впускат в агресивно кредитиране, макар и в условията на силна конкуренция", коментира чрез бюлетина на Асоциацията на банките в България председателят ѝ и шеф на ОББ (Част от КВС Груп) Петър Андронов.

По думите му от водещите централни банки в света ще зависи кога лихвеният цикъл ще обърне посоката си. "В тази връзка клиентите трябва да са наясно, че в даден момент повишаването на лихвените проценти е очаквано плавно да започне. Подготовката за това развитие трябва да е с премерен риск и отговорност, не само за банките, но и от страна на потребителите на финансови услуги", посочва Андронов.

В същото време доходността по спестяванията в банките у нас продължава да се движи около нулата. Средната лихва по срочните депозити на домакинствата в левове е паднала от 0.45% в края на 2016 г. до 0.19% в края на 2017 г. В евро процентът е още по-нисък – 0.16%. Срочните депозити на бизнеса също са на сравними нива и се движат около 0.1%.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?