"Оскар" 2017: И най-добрият филм е..."Лунна светлина", след грешка със "Страната Ла-ла-ла"

"Лунна светлина" (Moonlight) е изненадващият победител в 89-тото издание на филмовите награди "Оскар", след като "Страната Ла-ла-ла" (La La Land) погрешно бе обявен за най-добър филм в безпрецедентно объркване по време на церемонията. Мюзикълът "Страната Ла-ла-ла" на Деймиън Шазел получи шест статуетки, включително за най-добър режисьор".

Създателите на "Страната Ла-ла-ла" все още благодаряха на семействата и колегите си, когато бяха прекъснати с новината, че в действителност "Лунна светлина" е отличен за най-добър филм. Настъпи объркване, като всеки се чудеше дали това е шега. Но не беше, поради което хората от "Страната Ла-ла-ла" бързо напуснаха сцената, след като прегърнаха и поздравиха продуцентите и звездите от "Лунна светлина", които на свой ред също бяха силно стъписани.

Макар че всичко стана по много приятелски и елегантен начин, аудиторията в залата и пред телевизионните екрани бе шокирана от вероятно най-големия гаф в историята на наградите.

Призът за най-добър филм бе представен от 79-годишния Бийти и 76-годишната Фей Дънауей. Когато Бийти отвори плика, направи продължителна пауза преди да покаже картончето на Дънауей, която тогава обяви, че победител е "Страната Ла-ла-ла".

Продуцентите на мюзикъла, получил до този момент вече 6 награди, излязоха ликуващи на сцената под аплодисментите на залата.

Те привършваха с речите си за приемането на статуетката, когато започнаха да се носят тревожни шепоти на сцената. Продуцентът Фред Бъргър тъкмо благодареше за огромната чест, когато спря по средата и каза: "Впрочем, изгубихме, но вие вече разбрахте". Секунди по-късно колегата му Джордан Хоровиц се върна на микрофона и съобщи, че "Лунна светлина" печели наградата и "това не е шега".

Докато екипите и на двата филма чакаха неудобно на сцената, Бийти обясни, че му е бил даден грешният плик: "Искам да ви кажа какво се случи. Отворих плика и в него пишеше "Ема Стоун, "Страната Ла-ла-ла". Затова и толкова дълго гледах към Фей и към вас. Това не беше опит да ви забавлявам. "Лунна светлина" е най-добрият филм".

"Лунна светлина", който разказва историята на чернокож млад гей, получи общо три "Оскар"-а, включително за най-добър поддържащ актьор.

По-късно отговорността за безумния гаф пое одиторската компания "ПрайсуотърхаусКупърс" (PwC), която от 83 години насам контролира гласуването на наградите в Академията и отговаря за секретността на резултатите до тяхното официално обявяване.

"Искрено се извиняваме на "Лунна светлина", "Страната Ла-ла-ла", Уорън Бийти, Фей Дънауей и зрителите за грешката, която беше направена по време на обявяването на наградата за най-добър филм. На връчващите приза по погрешка беше даден плик за грешна категория и когато го разбрахме, незабавно се поправихме. Правим проучване как е могло да стане това и искрено съжаляваме, че се е случило", заявиха от компанията няколко часа след хаотичния край.

Грешката е на някой от двамата служители на компанията, които по време на церемонията стоят от двата края на сцената и дават на връчващите наградите пликовете с имената на победителите.

Победителите

Драмата "Лунна светлина", изместила предварително смятания за фаворит мюзикъл "Страната Ла-ла-ла" е за съзряването на беден чернокож младеж, който осъзнава, че е гей. С ниския си за Холивуд бюджет от 1,5 милиона долара той е необичайно скромен лауреат на награда "Оскар" за най-добър филм. Приходите му в бокс-офис класацията досега са 22 милиона - едни от най-ниските за тази награда. Филмът обаче спечели възхищението на кинокритиците.

Нашумелият мюзикъл "Страната Ла-ла-ла" ("La La Land"), който имаше 14 номинации, спечели шест награди за вечерта - за най-добър режисьор, най-добра актриса, операторско майсторство, оригинална музика, песен от филм, сценография, но не и най-голямата.

Деймиън Шазел, който е на 32 години, стана най-младият творец с награда "Оскар" за най-добър режисьор. Той успя да измести Дени Вилньов ("Първи контакт"), Мел Гибсън ("Възражение по съвест"), Кенет Лонърган ("Манчестър до морето"), Бари Дженкинс ("Лунна светлина").

Ема Стоун спечели награда "Оскар" за най-добра актриса ("La La Land"), като надделя над съперничките си Изабел Юпер ("Тя"), Рут Нега ("Лавинг"), Натали Портман ("Джаки") и Мерил Стрийп, която получи 20-ата си номинация за "Флорънс".

Кейси Афлек спечели наградата за най-добър актьор за "Манчестър край морето". В тази категория бяха номинирани също Дензъл Уошингтън за "Огради" ("Fences"), Райън Гослинг за "La La Land", Виго Мортенсен за "Капитан Фантастик", Андрю Гарфийлд за "Възражение по съвест".

Наградите "Оскар" в поддържащите роли спечелиха Махершала Али ("Лунна светлина") и Вайола Дейвис ( "Огради" /Fences) . За първи път от повече от десет години чернокожи актьорr печелят две актьорски награди "Оскар".

"Лунна светлина" спечели също наградата за адаптиран сценарий, а "Манчестър край морето" - за оригинален сценарий.

Наградата "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм спечели иранският "Търговският пътник". Това е втората награда в тази категория за сценариста и режисьор Асгар Фархади. През 2011 г. той спечели с "Оскар" за най-добър чуждоезичен филм за "Раздяла".

Асгар Фархади бойкотира церемонията за наградите "Оскар" в знак на протест срещу решението на американския президент Доналд Тръмп да забрани влизането в страната на граждани на седем мюсюлмански държави, включително и Иран. В изявление, прочетено от негово име, иранският режисьор заяви, че кинодейците създават съпричастност между хората, което сега е необходимо повече отвсякога.

"Търговският пътник" е трилър за опитите на семейна двойка да намери мир и справедливост в Техеран, след като съпругата е нападната в апартамента ѝ.

Наградата "Оскар" за най-добра анимация спечели "Зоотрополис".

"Сляпата Вайша" на Теодор Ушев не можа да се пребори за награда "Оскар". В категорията за късометражен анимационен филм надделя "Свирчо" ("Piper") на Алън Бариларо и Марк Зонхаймър.

"Оскар" за най-добър документален филм спечели "О Джей: Произведено в Америка" на Езра Еделман и Каролайн Уотърлоу.

Американският президент Доналд Тръмп стана мишена на много шеги в кулминацията на един награден сезон, белязан от протести срещу политиката му. Повечето речи обаче бяха сравнително меки или с призиви за толерантност, без да нападат пряко президента.

Водещият Джими Кимъл направи шеговита забележка за роклята на номинираната за Оскар Мерил Стрийп: "Между другото, да не би да е с марка Иванка?" Словото на Мерил Стрийп против Тръмп беляза вечерта на Златните глобуси преди месец, в отговор на което президентът я нарече "актриса със силно надценен рейтинг".

Кимъл намекна и за прессекретаря на Белия дом Шон Спайсър, който не допусна някои журналисти на брифинга в Белия дом в петък, с думите, че репортерите на Си Ен Ен, "Ню Йорк таймс", "Лос Анджелис таймс" и други трябва да напуснат. "Не търпим фалшиви новини", каза водещият.

Мнозина номинирани за Оскар преминаха по червения килим към церемонията за връчване на филмовите награди със сини ленти в знак на солидарност с Американския съюз за защита на гражданските свободи, който удвои броя на членовете си за три месеца. В отговор на речите и първите действия на президента Доналд Тръмп мнозина американци се обърнаха към организации за защита на човешките права и на правата на малцинствата.

Всички награди:

Най-добър филм -. "Лунна светлина" на Бари Дженкинс

Режисура - Деймиън Шазел, "Страната Ла-ла-ла"

Водеща мъжка роля - Кейси Афлек, "Манчестър край морето"

Водеща женска роля - Ема Стоун, "Страната Ла-ла-ла"

Оригинален сценарий - Кенет Лонерган, "Манчестър край морето"

Адаптиран сценарий - Бари Дженкинс, "Лунна светлина"

Поддържаща мъжка роля - Махершала Али за "Лунна светлина"

Поддържаща женска роля - Виола Дейвис, "Прегради"

Чуждоезичен филм - "Търговският пътник" (The Salesman), Асгар Фархади

Пълнометражен документален филм - "О Джей: ПРоизведено в Америка"

Пълнометражна анимация - "Зоотрополис"

Късометражна анимация – "Свирчо"

Оригинална песен - "Град на звезди", "Страната Ла-ла-ла", автор Джъстин Хъруиц

Музика - "Страната Ла-ла-ла", автор Джъстин Хъруиц

Операторско майсторство - Линус Сандгрен за "Страната Ла-ла-ла"

Късометражен документален филм - "Белите каски"

Монтаж - "Възражение по съвест"

Специални ефекти - "Книга за джунглата"

Сценография - "Страната Ла-ла-ла"

Звуков монтаж - "Първи контакт"

Звук - "Възражение по съвест"

Грим - "Отряд самоубийци"

Костюми - "Фантастични животни и къде да ги намерим"

Споделяне

Още по темата

Още от Общество