Оскърбените от социологически изследвания партии с право на 1/3 място за отговор

Оскърбените от социологически изследвания партии с право на 1/3 място за отговор

Партиите, които са обидени от публикувани в медиите социологически изследвания, ще имат право на отговор и защита на същото място и в размер на една трета от обема на оскърбилата ги анкета. Такова решение взе парламентарната правна комисия, която в четвъртък обсъди на второ четене Изборния кодекс. Идеята за новия текст е на независимите народни представители от РЗС, а за приемането очаквано мина с гласовете на депутатите от ГЕРБ.

Продължават обаче споровете дали изборният ден да бъде удължен с един час и гласуването да продължи до 20 часа или просто да се измести с час назад и избирателните секции да са отворени от 7 до 20 часа. Според сегашните правила вотът трае от 6 до 19 часа.

 

Според одобрените поправки както печатните, така и електронните издания трябва да осигурят една трета от големината на оспорвания от политическите сили материал.

 

Прието бе и предложението на депутатите на Яне Янев, според което на медиите се забранява да публикуват проучвания "получени или представени по въвеждащ в заблуждение начин". Никъде в Изборния кодекс обаче няма дефиниция на достоверно социологическо изследване.

 

Комисията само обсъди друго предложение от лидера на РЗС, според което ще се извършва данъчна ревизия на социологически агенции, партии и дори медии, които са извършили проучване, без да обявят кой е неговият поръчител.

 

Правната комисия прие още в обществените медии БНТ и БНР уредените в Изборния кодекс дебати от 180 минути да бъдат напълно безплатни за участниците в тях. Спор обаче възникна покрай идеята на СДС предизборната агитация като цяло в БНТ и БНТ да бъде безплатна. Това предложение бе само обсъдено, а председателят н правната комисия Искра Фидосова заяви, че ще покани на следващото задание на комисията представители на общестевните радио и телевизия.

 

От дискотеката - в избирателната секция

 

Правната парламентарна комисия остави за пленарна зала решението дали да се удължи изборният ден с един час до 20 часа или просто да се измести с един час назад гласуването. В декларация на ГЕРБ обаче бе посочено, че в пленарна зала парламентарната група на управляващите ще настоява да се запази сегашния част за начало на вота.

 

Около разширяването на времето за гласуване се заформи и традиционната комична дискусия в правната комисия.

 

Според депутата от ДПС Четин Казак, ГЕРБ настоява за удължаване на изборния ден, за да има "шашмалогии до късни доби".

 

По думите на Димитър Лазаров от ГЕРБ е добре да се гласува до 20 часа, защото през лятото, когато обикновено са парламентарните избори, в 20 часа още е светло и хората се прибират от път или работа. "По този начин ще дадем възможност на младите хора, отивайки на купон, да гласуват", обоснова се още народният представител.

 

Народният представител от БСП Мая Манолова и Четин Казак предложиха в такъв случай да се гласува до полунощ, за да може, отивайки на дискотека, имащите право на глас да го упражнят.

 

За да не прави изключение от общата хумореска, председателят на комисията Искра Фидосова пък предложи началото на изборния ден да бъде в 5 сутринта, за да може от своя страна връщащите се от дискотека да минат през урните.  

Споделяне

Още от България