"Оскърбления" на Нинова към Борисов провокираха изгонването й от пленарна зала

Мнозинството отказа изслушване на премиера за депутатите - наркотрафиканти

Корнелия Нинова на трибуната. Сн. БГНЕС

Програмиран скандал избухна в парламента заради искането на лидера на БСП Корнелия Нинова премиерът Бойко Борисов да дойде и разясни твърдението си, че в Народното събрание има хора, които се занимават с наркотрафик. Предложението бе отхвърлено от мнозинството, след което Нинова излезе да чете декларация по този повод, но председателят на НС Димитър Главчев (ГЕРБ) я отстрани от пленарната зала с мотив, че "оскърбява" депутатите и премиера.

Тогава социалистите започнаха да скандират "оставка" и да тропат по банките, което провокира Главчев да отстрани и Антон Кутев от БСП за две заседания. Впоследствие и депутатите от ДПС напуснаха пленарна зала, поради което заседанието бе прекъснато, а междувременно от БСП започнаха да събират подписи за отстраняване на парламентарния шеф Главчев от поста му. Това е второ поредно упражнение на червените в този парламент, което отново няма да даде резултат.

Нинова към ГЕРБ: Защо се подлагате на това самоунижение заради Борисов

"Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници, и вие оправдавате това", заяви от трибуната Нинова в "оскърбителната" декларация.

"Вие оправдавате това изказване с четене на вестници", обърна се Нинова към ГЕРБ и "Обединени патриоти".

"Моля да се замислите защо заради този човек се подлагате на това самоунижение, нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници?!
Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Не позволявате ли по този начин да бъдат издавани присъди предварително, подобна на тази, която Цветанов произнесе срещу лекарите и България беше осъдена затова и целият български народ плаща за това. Какво е това? Тотално нарушаване на принципите на правовата държава, в която никой няма право да издава присъди, докато българският съд не се произнесе. Защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, тотално да руши институциите", попита още Нинова.

Главчев: "Оскърбявате НС и членовете на МС. Не сте на пленум на БСП"

Председателят на НС Димитър Главчев я прекъсна: "Предупредих Ви, че ще Ви отнема думата и на основание чл. 162, алинея първа, ви отстранявам от заседанието. Народен представител, който оскърбява Народното събрание и членовете на МС... Не сте на пленум на БСП!".

Нинова обаче отказа да напусне трибуната на НС, затова Главчев даде 10 минути почивка и свика извънреден председателски съвет.

След като заседанието бе подновено, парламентът спря работа отново заради липса на кворум. Депутатите от ДПС напуснаха залата, тъй като започна обсъждане на законопроект на левицата, без да има представител на вносителите. Депутатите трябваше да разискват промени в Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. С промените се предвижда забрана за приватизация не само на предприятия от забранителния списък, но и на техни обособени части. Включването като точка първа в дневният ред на законопроекта на БСП беше подкрепено с пълно единодушие в началото на пленарния ден, пред избухването на скандала.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов коментира, че няма абсолютно никакви основания да се иска оставката на парламентарния председател Главчев, защото "той се придържа към правилника". Цветанов също смята, че с декларацията, която прочела от трибуната, Нинова е отправила провокация към БСП и обида към депутатите от ГЕРБ, към премиера и министрите. Ето защо решението на Главчев да отстрани Нинова и Кутев от пленарната зала не е цензура, заключи Цветанов.

Споделяне

Още по темата

Още от България