Осма поредна стачка в "Луфтханза" от понеделник

Осма поредна стачка в "Луфтханза" от понеделник

Германската авиокомпания "Луфтханза" се изправя в понеделник пред стачка за осми път тази година, предадоха световните агенции.

Пилотите ще напуснат работните си места от 11 часа по Гринуич до 21:59 ч. вечерта във вторник, за да протестират срещу плановете за промени в условията на пенсионирането им, съобщи техният профсъюз "Кокпит". Ще бъдат засегнати полетите на къси и средни разстояния, обясни говорителят на профсъюза Маркус Уолш, цитиран от ДПА.

Най-голямата авиокомпания в Европа се опитва да съкрати разходите си, изправена пред тежка конкуренция от авиокомпаниите за евтини превози и новите авиопревозвачи от Близкия изток.

Пилотите обаче искат компанията да запазят правота си да се пенсионират на 55 години и да  продължават да получават част от заплатите си.

От края на август синдикатът "Кокпит" вече организира шест стачки срещу "Луфтханза", припомня Франс прес. Авиокомпанията често успява да ограничи ефекта от стачните действия, като изпрати в полет летци, заемащи други длъжности в компанията и като предупреждава предварително пасажерите, но въпреки това протестите ѝ струват много скъпо.

Стачката на "Луфтханза" ще започне няколко часа след края на стачката на машинистите в германските железници с искания за увеличаване на заплатите, Техният профсъюз заяви, че няма да организира нова стачка другата седмица.

Споделяне

Още от Бизнес