Осман Бизанти ще защитава медиците по делото на мъчителите

Петте български медицински сестри, които бяха осъдени повторно на смърт в обвинения, че са заразили умишлено със СПИН над 400 либийски деца, са упълномощили адвокат Осман Бизанти да поеме защитата им в гражданското дело срещу тях, заведено от мъчителите си. Това съобщи интернет-сайтът "Либия - наш дом", цитиран от БТА във вторник.

Обвиненията срещу либийските полицаи, че са изтезавали българките, за да изтръгнат от тях самопризнания, бяха отхвърлени от Върховния съд на Либия, се посочва още в информацията.

Бизанти е съобщил, че, според сведения от либийското министерство на правосъдието, адвокат Владимир Шейтанов все още не е конституиран като защитник на българките.

Междувременно пред бТВ външният министър Ивайло Калфин обяви, че България ще предложи на страните от четиристранния формат нови преговори, като ще се избере подходяща дата, съобразявайки я с това, че 17 февруари е последният ден за обжалване на смъртните присъди.

След издаването на повторните смъртни присъди на 19 декември м. г. е имало една среща в София, в която не е участвала само Либия. Тогава неин представител е дал обяснението, че е бил ангажиран в самия ден на срещата. Калфин отново посочи, че не се водят тайни преговори за освобождаването на медиците ни.

По повод това дали те могат да бъдат разменени с терориста от Локърби Меграхи, Калфин обясни: “Няма как да бъде извършена размяна между медиците ни и терориста от Локърби, сестрите ни са невинни, а Меграхи е осъден за взривяване на самолета над Локърби и за смъртта на други хора”. “Делото трябва да се реши със собствени аргументи, да не се обвързват с други аргументи, защото това рискува да ни изпрати в задънена улица и за това настояваме да се изчерпат максимално бързо всички съдебни аргументи", коментира външният министър.

Според него делото в Либия, както и всеки обществено чувствителен проблем може да бъде опасност за всяко едно правителство, ако то не покаже достатъчно адекватни мерки, които взима.

Споделяне

Още от България