Осман Октай: Борисов се страхува да не бъдат осветени други негови зависимости

Осман Октай

Случилото се на протеста на 2 септември заглуши призива на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ за оставка на премиера и президента и за съставяне на експертен кабинет. Мнението изрази пред БНР бившият депутат от ДПС и дясна ръка на Ахмед Доган Осман Октай, отстранен през 2001 г. от ръководството на партията.

Според него зад думите на Карадайъ стоят "сенките на задкулисието": "Винаги съм казвал, че са други центровете, които чрез модела Доган контролират процесите в страната".

По думите му експертният кабинет (отдавна застъпена от ДПС идея, възродена тези дни отново от Карадайъ) "цели хаос, чрез който задкулисието да поеме целия контрол във властта, както през 1992 година правителството на Любен Беров".

"Показването на спалнята на Бойко Борисов, с чекмеджетата, задкулисието, чрез службите, му каза, че е достатъчно зависим и трябва да изпълнява всяка, поискана от тях услуга и задача. Затова след показването на тези снимки и записи поведението на Бойко Борисов е неразбираемо за толкова много анализатори. Как той ги превърна в заложници на страха си от това да не бъдат осветени негови други зависимости", заяви бившият политик.

Октай е на мнение, че в момента Борисов е пред много сериозна дилема за личното си оцеляване - политически и физически.

Според Осман Октай от тези, които са употребили "тотално грубо" управлението на Борисов в третия му мандат, а той ги е "обслужил", накрая, чрез изказването на ДПС му е бил даден знак, че е "време да си събира багажа и да освободи пространство".

Октай не смята, че политическият път на Бойко Борисов ще приключи като тази на Орешарски. Той обясни, че "тук драмата е много жестока" и събитията от 2 септември вечерта, "с нападението на полицейските части, които окървавиха площада", много напомнят случилото се през януари 1997 година.

"Тогава по същия начин полицаите пребиваха младите хора по улиците край парламента. Аз съм жив свидетел, видях същите милиционески действия. Всичко това е последен удар, за се окървят ръцете на Бойко Борисов с тези действия на полицейските части. Още когато Борисов назначи бившия шеф на Националната полиция (Христо Терзийски – бел.ред.) за министър, който беше отговорен за побоя под колоните на Министерския съвет и ексцесиите на Росенец, все едно даде сигнал на всички полицейски части - "ще ви бием и ще има кръв", каза Октай.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?