Основател на "Алтернатива за Германия" призова за отпор срещу екстремистите в партията

Основателят на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке

Основателят на "Алтернатива за Германия" Бернд Луке призова умерените ѝ членове да се противопоставят на крайнодесните екстремисти в партийните редици, предаде ДПА.

В открито писмо, цитирано от ДПА, Бернд Луке, който напусна партията през 2015 г. заради ксенофобския ѝ завой надясно, призова умерените ѝ членове да "скъсат с крайнодесните екстремисти в "Алтернатива за Германия".

"Изключете ги и поискайте от тях да напуснат партията! Защо позволихте на крайнодесните екстремисти да намерят убежище във вашата партия?", пита Луке, като добавя, че "тези, които мълчат, се превръщат в съучастници".

Луке основа "Алтернатива за Германия" през 2013 г. като партия срещу еврото, но с прииждането на стотици хиляди бежанци през 2015 г., тя придоби дясна идентичност и се превърна в партия срещу имиграцията. Луке в крайна сметка бе принуден да напусне "Алтернатива за Германия", след като загуби битката за лидерството срещу Фрауке Петри.

Петри на свой ред напусна партията през 2017 г. също с аргумента, че е станала твърде крайнодясна.

"Алтернатива за Германия" твърди, че не е организация на неонацисти и че активно изключва или изолира членове, които поставят под въпрос дали Холокостът се е случил наистина или открито изразяващи нацистки убеждения.

В писмото си Луке посочва, че крайнодесни екстремисти са не само отричащите Холокоста и "бръснатите глави", но и германците, които "си мислят, че са по-добри от хора с друг произход просто защото не са германци".

Споделяне

Още от Европа