Основателят на "Амазон" ще продава акции, за да финансира космическия си бизнес

Основателят на интернет ритейлъра "Амазон" (Amazon.com Inc) Джеф Безос обяви, че ще продава акции от компанията за около 1 милиард долара годишно, за да финансира космическата си компания "Блу Ориджин" (Blue Origin), която планира от следващата година да изпраща пасажери на 11-минутно пътешествие в Космоса, предаде Ройтерс.

"Блу ориджин" се надяваше да започне тестови полети с пилоти и инженери през 2017 година, но това вероятно няма да се случи преди следващата година", каза Безос пред журналисти на годишния Американски космически симпозиум в Колорадо Спрингс.

"В момента бизнес моделът ми . . . за "Блу Ориджин" е да продавам акции от "Амазон" за около 1 милиард долара на година и да използвам парите за инвестиции в "Блу Ориджин", посочи Безос, главен изпълнителен директор на Амазон и собственик на в. "Вашингтон пост".

Планът е накрая "Блу Ориджин" да стане рентабилно, самоиздържащо се предприятие с дългосрочна цел да намали цената на космическите полети, така че милиони хора да могат да живеят и работят извън планетата Земя, добави бизнесменът.

Безос е най-големият акционер в "Амазон" с 80.9 милиона акции, според данни на Томсън Ройтерс.

"Блу Ориджин" разработва втора система за изстрелване в орбита на сателити, а в крайна сметка и на хора, подобно на ракетата "Фалкон 9" (Falcon 9) и капсулата "Дракон" (Dragon) на компанията "СпейсЕкс" (SpaceX), припомня Ройтерс.

Разходите по разработване на системата, наречена Ню Глен (New Glenn), се оценяват на около 2,5 милиарда долара.

Все още няма оценки на общите инвестиции, които Безос ще направи в "Блу Ориджин", но той е готов да даде колкото е необходимо.

Джеф Безос се издигна на второ място в рейтинга на Блумбърг на най-богатите хора в света на мястото на американския финансист Уорън Бъфет.

Сп. "Форбс" оценява нетното му богатство на 78 милиарда долара

Споделяне

Още от IT