Основателят на иБей създава новинарска организация

Основателят на иБей (Ebay) Пиер Омидяр обяви, че ще създаде независима медийна организация, която ще покрива широк кръг новини - от спорт до политика - за обикновените читатели, под ръководството на големи имена в журналистиката, съобщи Ройтерс.

 

Роденият във Франция 46-годишен Омидяр, който е от иранско-американски произход, посочва в блог, че е обмислял да купи в. "Вашингтон пост" (който в крайна сметка бе придобит от основателя на Амазон Джеф Безос), но решил, че иска да създаде новинарска организация "от нулата".

 

"Точно сега съм в съвсем начален етап на създаване на нова масмедийна организация. Все още не знам как или кога ще бъде представена или как ще изглежда", пише Омидяр, който все още е председател на компанията за електронна търговия, основана от него.

 

"Развих интерес към подкрепата на независимата журналистика (...) Искам да намеря начини да превърна обикновените читатели в ангажирани граждани. Мисля, че в тази сфера може да се направи повече и съм нетърпелив да проуча възможностите", отбелязва той.

 

Списание "Форбс" оценява нетното състояние на Омидяр на 8.5 млрд. долара.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?