Основателят на новия Мюсюлман-демократичен съюз се обяви за промяна в конституцията

Председателят на Мюсюлман-демократичния съюз Али Юзеиров се обяви за промяна в конституцията, предаде в неделя БНР. Новата партия беше учредена в събота на събор в търговищкото село Славяново.

Пред БНР Юзеиров обаче отрече партията да е на етническа или верска основа.

"Отричаме да е етническа и верска. По никакъв начин, най-долното нещо е да кажат, че е верска. Ние искаме само да обединим общността," каза Юзеиров и допълни: "Ние сме хора, които съществуваме. Да, мюсюлманите ги има в България, не може да отрече никой. Но ние сме малцинство, което... трябва да бъде представено по някакъв юридически начин в държавата".

Новата партия не се стреми да управлява, но иска да има представители в управлението, каза Юзеиров, като отрече партията му да има връзки с ДПС, макар че самият той бил в близки отношения с Ахмед Доган.

Мюсюлман-демократичният съюз вече бил събрал 2800 подписа за учредяване като партията. За да бъде регистрирана тя, са необходими 5 000 подписа.

Същевременно партия от "Ред, законност и справедливост” заплашиха, че ще внесат още в понеделник сигнал в ДАНС по повод учредяването на новата партия.

"Религиозните общности не могат да се използват за политически цели, както казва конституцията. Това е заплаха за националната сигурност", заяви пред БНР лидерът на РЗС Яне Янев. Според него новата формация била финансирана отвън и трябвало да се види откъде.

Самият Юзеиров обяви, че той и няколко негови близки финансирали с лични средства новата партия. За произхода на парите си новият партиен лидер каза, че били от бизнес вътре и извън България.

Споделяне

Още от България