Основателят на румънската Консервативна партия обвинен в съучастие в шантаж

Дан Войкулеску

Основателят на румънската Консервативна партия Дан Войкулеску беше обвинен от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ в съучастие в шантаж, съобщи Аджерпрес.

Войкулеску, който е собственик на телевизиите Антена, е разследван в рамките на дело, в което директорът на Антена ТВ Груп Сорин Александреску бе обвинен, че е шантажирал управителя на компанията RDS&RCS.

Консервативната партия, която е в съюз със Социалдемократическата, е част от управляващата коалиция. Войкулеску - богат бизнесмен и бивш сътрудник на Секуритате, срещу когото тече и дело за корупция, подаде оставка от Сената през януари. Той е дългогодишен противник на президента Траян Бъсеску.

След изслушването си в НДБК днес лидерът на консерваторите заяви в блога си, че "е очевидно, че по това дело се извършва режисирано разследване" и че "всички знаят кой е истинската цел на това дело".

Миналата седмица прокурорите започнаха наказателно преследване срещу директора на телевизия Антена 3 Михай Гъдя за съучастие в шантаж, като по същото дело започна разследване и срещу бившия шеф на данъчната администрация в Румъния Шербан Поп, както и срещу телевизията като юридическо лице.

Сорин Александреску е разследван на свобода по дело, в което е обвинен, че е шантажирал управителя RDS&RCS Йоан Бендей да подпише договор за предаване чрез сателит на програмите на Антена ТВ. Според следователите Александреску заплашил Бендей, че в случай на отказ ще разкрие компрометиращи факти за него, като за тази цел ще бъде направено журналистическо разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво правителство е добре да има сега?