Основателят на румънската Консервативна партия обвинен в съучастие в шантаж

Дан Войкулеску

Основателят на румънската Консервативна партия Дан Войкулеску беше обвинен от прокурорите на Националната дирекция за борба с корупцията /НДБК/ в съучастие в шантаж, съобщи Аджерпрес.

Войкулеску, който е собственик на телевизиите Антена, е разследван в рамките на дело, в което директорът на Антена ТВ Груп Сорин Александреску бе обвинен, че е шантажирал управителя на компанията RDS&RCS.

Консервативната партия, която е в съюз със Социалдемократическата, е част от управляващата коалиция. Войкулеску - богат бизнесмен и бивш сътрудник на Секуритате, срещу когото тече и дело за корупция, подаде оставка от Сената през януари. Той е дългогодишен противник на президента Траян Бъсеску.

След изслушването си в НДБК днес лидерът на консерваторите заяви в блога си, че "е очевидно, че по това дело се извършва режисирано разследване" и че "всички знаят кой е истинската цел на това дело".

Миналата седмица прокурорите започнаха наказателно преследване срещу директора на телевизия Антена 3 Михай Гъдя за съучастие в шантаж, като по същото дело започна разследване и срещу бившия шеф на данъчната администрация в Румъния Шербан Поп, както и срещу телевизията като юридическо лице.

Сорин Александреску е разследван на свобода по дело, в което е обвинен, че е шантажирал управителя RDS&RCS Йоан Бендей да подпише договор за предаване чрез сателит на програмите на Антена ТВ. Според следователите Александреску заплашил Бендей, че в случай на отказ ще разкрие компрометиращи факти за него, като за тази цел ще бъде направено журналистическо разследване.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?