След като му бе отнета компанията

Основателят на руския Фейсбук напусна огорчен страната и обяви, че няма да се връща

29-годишният програмист Павел Дуров ще се отдаде на нови проекти

Павел Дуров

Основателят на първата руска социална мрежа ВКонтакте (VKontakte) Павел Дуров напусна Русия и от чужбина обяви, че е направил това заради напрежение в отношенията си с властите. Самият той съобщи новината, ден след като бе приета оставката му на генерален директор на компанията собственик на мрежата. Оставката бе подадена преди месец и на 21 април изтече едномесечното предизвестие и тя влезе в сила.

"Не съм в Русия и нямам никакво намерение да се върна там", написа Дуров в американския сайт ТекКрънч (TechCrunch), който е специализиран за новини в технологичния сектор.

"Страхувам се, че няма връщане назад", допълва Дуров на сайта. "Не и след като публично отказах да сътруднича на властите. Те не могат да ме търпят".

В четвъртък Дуров заяви, че е отказал през декември да предостави на Федералната служба за сигурност (ФСБ - приемник на КГБ - бел. ред.) лични данни на организаторите на движението Евромайдан в Украйна.

"Да бъдат предоставени личните данни на украинци на руските власти би било не само против закона, но и предателство на всички тези милиони украински граждани, които ни имат доверие", обясни във ВК тогава Дуров.

Социалната мрежа, която изпреварва в бившия СССР американския си конкурент Фейсбук с над 100 милиона потребители, потвърди в понеделник загадъчната оставка на бурния си основател.

Дуров я обяви публично на 1 април, а на следващия ден я определи като първоаприлска шега.

Тази оставка възвестява края на социалната мрежа, каза 29-годишният програмист, който подчертава, че "за нещастие (положението в Русия) е несъвместимо в този момент с интернет бизнеса". Той обяви, че смята да се отдаде на нови проекти.

От месеци основателят на ВК се противопоставя на инвестиционния фонд Юнайтед Кепитъл партнърс (United Capital partners), който държи 48% от ВК, обвинявайки го, че използва ресурсите ѝ, за да създаде идната година приложение за системата Телеграм (Telegram), която е независима от социалната мрежа.

Самият Дуров се оттегли и като собственик в компанията, като продаде и дела си от 12% на компания, собственост на близкия до Кремъл олигарх Алишер Усманов. Компанията на Усманов Мейл.ру притежава 52% от ВК, а останалите 48% са на "Юнайтед Кепитъл".

Споделяне

Още от Свят