Основателят на руския Фейсбук поддаде на натиска и напусна компанията

Павел Дуров

Основателят и изпълнителен директор на най-голямата руска социална мрежа ВКонтакте (VKontakte, VK), известна и като руския Фейсбук, Павел Дуров обяви, че напуска компанията. Той обясни, че свободата му на действие е ограничена и не може да защитава основните принципи на социалната мрежа.

Павел Дуров продаде останалия си дял от 12% в социалната мрежа в началото на година. Още тогава се заговори за сериозен натиск върху него от руските власти и приближени до тях бизнесмени, припомня "Дневник".

Сега контролът върху VK се поема от магната и най-богат човек в Русия Алишер Усманов, който е близък до президента Владимир Путин. VK разполага със 100 млн. потребители, от които близо 60 милиона са активни. Сайтът се радва на голяма популярност в рускоезичния свят.

Желанието на властите да получат контрол над VK датира от три години, защото Дуров отказваше да се поддаде на натиска да цензурира определени постове и профили, както и да предоставя информация за потребители на милицията. Той обаче постепенно загуби пълния контрол върху VK, след като нови акционери влязоха в компанията за сметка на неговия дял.

Паралелно с това натискът върху Дуров се засилваше, като полицията претърси дома и офисите му и го обвини, че е премазал крака на полицай с автомобила си. Дуров напусна страната и се укри, като отхвърли обвиненията. Завърна се, след като обвиненията бяха смекчени.

През януари тази година той продаде за около 420 млн. долара акциите си на Иван Таврин, изпълнителен директор на мобилния оператор MegaFon. Таврин пък продаде акциите на Mail.ru и по този начин Усманов, който е един от собствениците на компанията, получи мажоритарния контрол над социалната мрежа с 52% дял. Усманов обяви, че съжалява за оттеглянето на Дуров.

Въпреки оттеглянето си Дуров няма да получи спокойствие. Една от фирмите акционери в социалната мрежа - инвестиционната група United Capital Partners го обвинява, че е използвал финансови ресурси от компанията, за да създаде базираната в Берлин фирма за поверителни чат услуги Telegram. Освен това инвеститорът твърди, че по време на работата си във VK Дуров е развивал собствени проекти на гърба на социалната мрежа.

Дуров е известен в руското IT общество и със своята ексцентричност. Той обича да е встрани от вниманието, не дава интервюта и не гледа в камерите, когато е сниман. През 2012 г. хвърляше на минувачите покрай централата на VK в Санкт Петербург хартиени самолетчета, които бяха изработени от банкноти от по 5000 рубли. Той беше и от първите, предложили да наеме Едуард Сноудън на работа.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят