Основателят на "Уикилийкс" се обяви за жертва на американски заговор

Основателят на сайтът, поместващ секретни държавни документи "Уикилийкс" Джулиан Асандж обясни в петък в интервю за австралийско радио, че е потърсил убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да привлече вниманието към американския заговор срещу него, след като родната му Австралия го е изоставила, предаде Франс прес.

Надяваме се, че това, което правим в момента, ще привлече вниманието към скритите под повърхността въпроси, заяви Асандж от еквадорското посолство, където потърси убежище, за да избегне екстрадиция в Швеция.

Асандж твърди, че е жертва на американски заговор заради разкритите и разпространени от "Уикилийкс" през 2010 г. хиляди поверителни дипломатически документи на Държавния департамент.

Той се страхува, че Швеция ще го екстрадира в САЩ, където, според него, може да бъде осъден на смърт за шпионаж. До момента Вашингтон не е предприел никакви юридически действия срещу Асандж. Според властите в Австралия САЩ няма да проявяват подобно желание, но 40-годишният Асандж обвинява сънародниците си в лицемерна риторика.

Създателят на "Уикилийкс" каза, че избрал еквадорското посолство пред това на родината си, тъй като смята, че Австралия не е направила нищо, за да го защити - нещо, което Канбера отрича. "Говорят се само празни приказки. Не съм се срещал с представител от австралийското посолство от декември 2010 г.", каза той.

"Чух да се говори, че еквадорците симпатизират на борбата ми и на битката на организацията ("Уикилийкс") със САЩ. Животът в Еквадор е по-добър, отколкото зад решетките. Това е щедър, симпатичен народ", каза Асандж, на когото Еквадор предложи убежище още през ноември 2010 г.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?