Основателят на “Уикилийкс“: В Каталуня виждаме първата интернет война

Основателят на “Уикилийкс“: В Каталуня виждаме първата интернет война

Ситуацията около референдума за независимост на Каталуния може да се определи като първия случай на интернет войнав света, смята основателят на организацията "Уикилийкс" Джулиан Асанж, предава БГНЕС.

"Първата в света интернет война започна в Каталуния, където народът и правителството го използват (интернет), за да организират провеждащия се в неделя референдум за независимост, а испанските разузнавателни служби атакуват и замразяват телекомуникационните връзки, осъществявайки цензура над стотици сайтове, протоколи и прочее", написа Асанж в "Туитър".

Преди това той коментира, че случващото се в испанската автономна област е "най-значимият западен конфликт между народ и държава от падането на Берлинската стена", реализиран обаче в стила на новия век.

“А именно - чрез прокси сървъри, VPN (технология за изграждането на частни криптирани компютърни мрежи - бел.авт.), миръри, криптирани чатове, интернет наблюдение, цензура и бот пропаганда (агитация, извършвана от роботизиран софтуер“, каза Асанж.

Споделяне

Още от Свят