Основателят на Уикипедия пуска нов сайт за борба с лъжливите новини

Основателя на Уикипедия Джими Уелс

Новият проект на основателя на Уикипедия Джими Уелс си поставя за цел борба с недостоверните и лъжливите новини, пише в. "Гардиън".

"Уикитрибюн е новини от хората за хората. За пръв път професионални журналисти и обикновени граждани ще могат да работят заедно на равни начала, да пишат за събитията в момента, в който се случват, да ги редактират онлайн с подкрепата на цялата общност, която ще проверява и препроверява фактите", заяви Уелс.

Уелс уточнява, че новият сайт е негов собствен проект и не е свързан със сайта Уикипедия или фондацията Уикимедия. Уикитрибюн ще помества новинарски материали, както и текстове, аудио- и видеофайлове от интервюта.

Уелс смята да отразява както политически теми от САЩ и Великобритания, така и по-специализирани теми от науката и технологиите.

Подобно на Уикипедия новият проект на Уелс ще е със свободен достъп. Сайтът тръгва на 25 април с кампания за набиране на средства с предварителна продажба на месечни "пакети за подкрепа" за финансиране на първите журналисти. Първият брой ще дойде скоро след това.

Въпреки че сайтът се лансира в навечерието на предизборната кампания за предсрочните парламентарни избори във Великобритания на 8 юни, Уелс казва, че мотивацията за проекта му е дошла от САЩ.

"Един мой познат ме убеждаваше да дам на Тръмп 100 дни преди да си съставя мнение за него, обаче още в първия ден Келиан Конуей изрече крилатата си фраза за "алтернативните факти". Това бе моментът, в който реших да действам", заяви основателят на Уикипедия.

Споделяне

Още от IT