Основателят на "Яху!" Джери Янг напусна компанията

Един от основателите на американската интернет-компания "Yahoo!" - Джери Янг, напусна своя пост в борда на директорите на компанията, предаде ББС, цитирана от БГНЕС.

Той основа "Yahoo!" заедно с Дейвид Фило през 1995 г. и оглавяваше компанията от юни 2007 до януари 2009 г.

За напускането на Янг стана известно две седмици, след като беше обявено, че "Яху!" ще бъде оглавено от Скот Томпсън, който по-рано беше президент на електронната платежна система "PayPal".

Личността на Янг не се харесваше на много акционери на Yahoo. Те бяха много ядосани, че той отказа да продаде компанията на "Майкрософт" през 2008 за 47.5 милиарда долара. Сега капитализацията на "Yahoo!" е едва 20 милиарда долара, припомня ББС.

В писмо до своите бивши колеги Янг написа, че е "настъпило време да осъществя своите собствени интереси извън "Yahoo!". Той изрази пълна подкрепа за ръководството на компанията и пожелава на новия екип успешно да я управлява: "Радвам се, че Скот Томпсън е назначен на поста генерален директор"

Според някои експерти, твърдата позиция на Янг беше пречка за продажбата на компанията на голям играч на интернет пазара, а също така за всяка структурна промяна в "Yahoo!".

"Това е добра новина. Открива се пътят за по-обективен и неемоционален подход към стратегията за развитие", заяви анализаторът на "Gabello & Co" Брет Харис.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?