Основават фондация на името на Литвиненко

Съпругата и приятелите на убития бивш агент на ФСБ (бивша КГБ) Александър Литвиненко обявиха във вторник намерението да основат фондация на негово име, съобщи ББС. “Няма да намеря покой, докато убийците на Саша не бъдат изправени пред съда”, заяви при старта на кампанията в Лондон неговата вдовица Марина. Неправителствената организация ще носи името Фондация “Справедливост Литвиненко”.

По думите на вдовицата, кампанията ще има за цел да упражни натиск върху британското и руското правителства за откриването на отговорните за покушението. Нейният съпруг почина през месец ноември миналата година в Лондон. В тялото му бе открита висока концентрация от радиоактивното вещество полоний 210.

На откриването на фондацията присъстваха още руският милиардер Александър Березовски и близкият приятел на Литвиненко Александър Голдфраб.

“Наистина е трудно да опиша как се чуствам. Това, което се случи, не бе просто един миг. Аз го виждах как умира цял месец. Не мога да кажа какво чувствам срещу хората, които извършиха убийството, тъй като не знам кои са те.

Искам да разбера точно това. Това, което правя сега е заради Саша и неговата памет, за неговия син и заради всички онези хора, които не очакваха да направя точно това”, заяви още Марина Литвиненко.

Фондацията ще има за цел да събере средства и за всички останали, които бяха облъчени с полоний 210 в Лондон.

“Имаше стотици, които бяха изложени на въздействието на полоний 210 по време на тази терористична атака в Лондон. Ние искаме да накараме тези хора да се съберат, за да видим как можем да може да се постигне справедливостта”, заяви Голдфраб.

Поддръжниците на фондацията обвиниха руското правителство в отравянето на Литвиненко. Той беше един от най-големите критици на президента Владимир Путин.

В изявление, което бе разпространено след неговата смърт, той обвини именно Путин като извършител на покушението. Досега Кремъл отрича и всички подозрения, че стои зад отравянето на Литвиненко. По думите на Березовски една от целите на фондацията е да предотвратява подобни инциденти в бъдеще.

Споделяне

Още от Свят