Основен ремонт на Дунав мост ще има след пускането на видинския

Президентът огледа аварийния ремонт на дупката на Дунав  мост, сн. БГНЕС

Основен ремонт на Дунав мост край Русе и Гюргево може да бъде направен след пускането на второто такова съоръжение край Видин и Калафат, което се очаква да заработи в края на май. Това стана ясно в сряда по време на посещението на президента Росен Плевнелиев на мястото на отворилата се в неделя голяма дупка в българския участък на Дунав мост Тя създаде проблеми с движението през граничния пункт и ѝ бе направен авариен ремонт, за да се възстанови във вторник вечерта нормалната работа на моста.

 

Проблемът дойде само година и половина след като бившият премиер Бойко Борисов отряза лентата на направен “основен ремонт“ за 1.7 млн. лв. на българския участък.

 

В Русе държавният глава разговаря със служебния министър на транспорта Кристиян Кръстев и директора на Областното пътно управление Минчо Минчев по проблема и се разбра, че основният ремонт на Дунав мост ще отнеме поне шест месеца, през което време трябва да бъде изцяло затворен и затова ще трябва да се изчака пускането в експлоатация на Дунав мост ІІ. Официалното откриване е насрочено за 9 май - Деня на Европа, но реално съоръжението ще заработи по-късно. Според Плевнелиев това ще стане в края на май, макар специалисти, работещи на обекта, да твърдят, че това е възможно по-скоро през юни.

 

Докато се чака пускането на Дунав мост ІІ има план на специалистите в едномесечен срок да бъде решен проблемът с образувалия се отвор на пътното платно. Минчо Минчев обясни, че мостът край Русе няма да се затваря, но ще бъде въведена временна организация на движението с пропускане в едното платно.

 

Основният ремонт обаче може да започне когато трафикът се разтовари, обясни Минчев. По думите на Плевнелиев с пускането на Дунав мост ІІ "сме в нова ситуация".

 

"Министърът на транспорта е с мен. Ще се водят финални преговори по структурирането на Дунав мост ІІ, общото дружество между България и Румъния. На финалната права сме. Вчера автомобил е направил тест на Дунав мост ІІ в двете посоки. Днес ще има среща на ниво министри и зам.-министри между България и Румъния, ще присъстват представители и на ЕК, така че ще разчистим всички останали пречки по пътя на пускането на Дунав мост ІІ", заяви Плевнелиев и допълни, че след това "планираме основния ремонт и голямата тема, която стои в АПИ, е съответно разширение или нов мост край Русе". По думите му в момента това се преценява, за да може много бързо да се придвижи напред и в рамките на преговорите с ЕК да се знае категорично какво ще се прави.

 

Междувременно ситуацията около преминаването на тежкотоварни автомобили през българо-румънската граница остава усложнена

 

Все още има изчакващи тежкотоварни превозни средства при ферибота Свищов-Зимнич и на граничния пункт Кардам. Това съобщи в сряда сутрин главен комисар Захарин Пенов, директор на главна дирекция "Гранична полиция", цитиран от агенция "Фокус".

 

По думите на Пенов изчакващите камиони за ферибота са около 90, а тези на граничния пункт Кардам надхвърлят 200. Ситуацията на граничния пункт Дунав мост е спокойна и преминаването се извършва нормално.

 

Причина за събраните колони от тежкотоварни превозни средства бе дупка в Дунав мост, която остави моста затворен за около два дена. Движението на превозните средства с тегло на 10 тона бе възстановено в 19.00 часа снощи.

Споделяне

Още от България