Основен свидетел на обвинението получи 18 г. затвор

Основен свидетел на обвинението получи 18 г. затвор

Тихомир Георгиев – Боксьора, който от началото на годината се превърна в една от "емблематичните фигури" в българското правораздаване, получи осемнадесет годишна присъда за убийство. Наказанието е издадено от Софийския апелативен съд (САС), който нареди Боксьора да го изтърпява при първоначален строг режим.

Георгиев получава присъда за убийството на Емил Велинов, което бе извършено на 15 юни 2007 г. в град Момин проход. Съдът приема, че Георгиев е умъртвил Велинов по особено жесток и мъчителен начин със 17 пробождания с нож. Боксьора ще трябва да изплати 260 000 лв. кръвнина на близките на загиналия.

САС е втората инстанция, която разгледа делото. Преди време Георгиев бе признат за невинен от Софийския окръжен съд. Решението на Апелативния съд подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.

Тихомир Георгиев бе арестуван в началото на годината като шеф на наказателна бригада за саморазправа с наркодилъри, работещи за себе си – т. нар. "шанаджии". След като попадна в ареста, той даде показания срещу "половината софийски ъндърграунд". Георгиев, който е известен и с прякора Доктора е сред основните свидетели срещу Златомир Иванов – Баретата, Красимир Маринов – Големия Маргин и Стефан Бонев -Сако.

При разглеждане на една от мерките за неотклонение по делото за наркотици срещу Големия Маргин, съдът обяви, че на Георгиев не може да се разчита като свидетел, тъй като той използва "по циничен начин" прокуратурата, за да облекчи собственото си положение.

Разпитът на Георгиев по делото срещу Баретата пък се превърна в истински цирк. Той постоянно си разменяше реплики с подсъдимите, които нееднократно са го обявявали за сериен убиец, който има нужда от лечение.

Тихомир Георгиев е известен с това, че е работил за повечето т.нар. наркобосове, а адвокатите им твърдят, че той е най-опасният свидетел, с когото прокуратурата разполага.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?