"Алфа Рисърч":

Основната интрига на изборите е БСП или ГЕРБ ще са първата политическа сила

Между 25% и 35% ще гласуват на референдума

Основната интрига на изборите е БСП или ГЕРБ ще са първата политическа сила

Напрегнат и зареден с риск от резки обрати политически сезон прогнозира социологическата агенция "Алфа Рисърч" в новото си изследване на обществените нагласи.

Две интриги се очертават на парламентарните избори през лятото - дали ГЕРБ или БСП ще има повече гласове и колко партии ще успеят да прескочат бариерата, твърдят социолозите.


Според данните на "Алфа Рисърч" към момента сегашните управляващи остават първа политическа сила с 20.9% въпреки спада от 0.5% спрямо септември.

Най-голямата опозиционна формация БСП, която успява максимално да мобилизира симпатизантите покрай предстоящия референдум, е скъсила разстоянието благодарение на ръста от 2% и електоралната ѝ подкрепа е 18.5%.


Социологическото изследване показва, че ако изборите бяха днес, в парламента имат шанс да влязат четири партии - ГЕРБ, БСП, ДПС (5.4%) и Движение България на гражданите(/5.6%). При това положение тежестта на първите две партии ще е достатъчно голяма, за да се състави правителство в коалиция с една от по-малките, коментират от "Алфа Рисърч".

Ако обаче други четири формации, които сега са малко над или под бариерата от четири процента, успеят, картината ще стане по-сложна. Малко над прага, ако изборите бяха днес, би бил действителният вот за "Синята коалиция" и "Атака" - ВМРО. Малко под него, но с потенциал да го атакуват, са СДС и НФСБ на собственика на телевизия СКАТ Валери Симеонов, отбелязват социолозите.


С подкрепа между 2.8 и 3% от всички избиратели двете потенциални коалиции на десни и националисти биха постигнали малко над 4 процентната бариера от действителните гласове в урните. Равна подкрепа (по 1.6%) имат СДС и НФСБ на Валери Симеонов, но докато първата е в процес на спад, то втората – на ръст. За момента те остават под чертата, но при евентуални коалиции или мобилизация, биха могли и да преминат 4-те процента. Под 1% събират останалите националистически партии, както и РЗС, НДСВ, "Лидер", "Зелените".

Друга тема, която е обект на изследване от "Алфа Рисърч", е предстоящият в неделя референдум. Между 25 и 35% от около шестте милиона пълнолетни граждани в България заявяват, че смятат да гласуват на допитването за АЕЦ на 27-ми януари.


От тези хора най-мобилизирани са симпатизантите на БСП и като цяло поддръжниците на АЕЦ "Белене", поради което съотношението между "да" и "не" е около 3:2 (62%:38%). Сред хората, които ще гласуват с "не", противниците на ядрената енергетика са почти двойно повече (60%) от привържениците на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" (29%).


Референдумът активизира най-твърдите партийни ядра, особено тези на опозицията.

Седмица преди гласуването намерение за участие в референдума заявяват между 25% и 35% от живеещите в страната около 6 млн. пълнолетни граждани (което е различно от броя на избирателите в избирателните списъци, които ГРАО все още не е обявил; за президентските избори 2011 г. те бяха почти 7 млн.). Най-вероятно до урните да отидат между 1.6 млн. и 2.1 млн. души. Този брой би бил недостатъчен за задължителен характер на резултата от вота, но най-вероятно ще надхвърли нужните 20% активност, което ще препрати решението на въпроса отново в парламента.


Мобилизацията за гласуване основно на привържениците на АЕЦ "Белене" очертава преобладаващ вот "да" на референдума в неделя – отговор, който биха подкрепили около 62% от гласуващите. Сред тях освен привърженици на БСП се открояват и симпатизанти на националистическите формации. Вотът "не" достига около 38% от гласуващите, но като правило те са по-слабо мотивирани да участват. От мобилизацията на тези хора ще зависи както общата избирателна активност, така и делът на позицията "не" в референдума.


Отношението към АЕЦ "Белене" и развитието на ядрена енергетика в България претърпя значителна промяна през последните години. От силно доминираща подкрепа за построяването на АЕЦ Белене преди около 10 години (80% през 2004г.), към момента българското общество е разделено на три.

33% от пълнолетните граждани са "за" реализиране на проекта АЕЦ "Белене", 30% - "против" развитие на ядрената енергетика у нас и за въвеждане на други технологии, 25% подкрепят построяването на нови реактори в АЕЦ "Козлодуй" без строеж на "Белене".

Най-горещи привърженици на АЕЦ "Белене" са симпатизантите на БСП, три четвърти от които са готови да участват в референдума на 27 януари.

Най-силни противници на ядрената енергетика са жителите на големите градове, младежите до 30 годишна възраст, както и привържениците на "Синята коалиция" и СДС. Най-противоречива е позицията на симпатизантите на ГЕРБ, които нямат яснота дали и как ще гласуват.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?