Основната задача на МО е оборудването на мисиите в чужбина

Приоритет за ръководството на Министерството на отбраната трябва да бъде осигуряването на необходимото оборудване за мисиите ни в чужбина. Това заяви председателят на Сдружение "Джордж Маршал- България" Велизар Шаламанов в предаването "Бизнеспул" на Радио "Нова Европа" и Mediapool.bg.

Шаламанов акцентира, че се очаква НАТО да поиска от България по-активно участие в Босна, където идва ред на нашата страна да поеме командването, както и в Афганистан, където в момента имаме само един взвод. Страната ни ще трябва да запази и участието си в Косово и Ирак и да подсигури ротацията на личния състав.

Бившият зам.министър на отбраната напомни, че големите проекти за модернизацията на Българската армия, свързани с голям финансов ресурс, започнаха с фалстарта на провалената модернизация на самолетите МиГ 29 от руската РСК МиГ. Според него, в оставащата година до следващите парламентарни избори няма да може да се задвижи нито един от тези проекти. Шаламанов предложи вариантите за модернизация, включващи и възможност за ангажиране на български фирми подизпълнители, да бъдат подложени на по-широко обсъждане с участието и на експертната общност.

Като пример той посочи сключения предварителен договор на МО с концерна Даймлер Крайслер за доставка на превозни средства за нуждите на армията. В същото време имало предложение от Бундесвера България да закупи автомобили Мерцедес с пробег до 20 хил.км - тоест почти нови, на много по-изгодна цена от предложението на Даймлер Крайслер. Това е една от ползите от членството в НАТО, каза Шаламанов и посочи, че този подход е бил използван и от другите нови членки на отбранителния пакт, за да се оборудван по-евтино с техника в стандартите на НАТО.

Според Шаламанов, изготвеният от министерството на отбраната Стратегически преглед ще трябва да бъде обсъден поне още 2-3 месеца в правителството и ще влезе най-рано есента в парламента. Месеците в края на годината, натоварени с приемането на данъчните закони и бюджета, както и със спешни закони, свързани с еврочленството ни, едва ли ще позволят на депутатите да обсъдят и Стратегическия преглед, за което им трябвало поне два месеца. Според прогнозата на Шаламанов, реалното приемане на документа може да се очаква в началото на следващата година, малко преди парламентарните избори, което прави доста спорна съдбата му, защото следващото правителство може да реши да го преразглежда.

Споделяне

Още от България