Вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов:

Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние

Христо Иванов

Основната заплаха за сигурността на България е нейното собствено състояние и състоянието на институциите ѝ, които са ерозирани и не са имунизирани срещу корупционно захващане. Това каза пред БНР в неделя вицепремиерът и министър на правосъдието Христо Иванов в служебния кабинет на Георги Близнашки.

"Корупцията в България не е индивидуално занятие, тя не е индивидуален спорт. В повечето случаи става дума за добре структурирани и ешелонирани корупционни мрежи, които имат конкретен модел на опериране и които са доста сериозен противник", разви тезата си вицепремиерът.

Според него търпението на Европа към липсата на реформи в съдебната система се е изчерпало. Министърът направи сравнение с Румния и каза, че и спрямо нея изоставаме все повече и повече. Христо Иванов посочи защо няма реформа:

"Основният проблем на българската съдебна реформа е, че отсъства последователна политическа воля за нейното извършване, че в българската политическа система има твърде много играчи, които предпочитат състоянието такова, каквото е, предпочитат да могат да се договарят с лобитата в съдебната система, каквито има, да си осигуряват безнаказаност по конкретни теми, да могат да си договарят използването на закона като бухалка, като натиск срещу други играчи".

Според Иванов, високите равнища на корупция не означават, че има много корумпирани магистрати, а че са овладени "ключови позиции и точки на влияние“ в системата и са изградени механизми за трансфер на влияние между политическата система и икономически задкулисни лобита.

"ВСС толкова години не можа да стане безспорен лидер на реформите в съдебната система. Опитът да компенсираме този вакуум на инициатива и на лидерство сега се пренасочва към това да прехвърли повече от инициативата на професионалното съсловие. В тези професии саморегулацията и вътрешният климат в съсловието са ключови за работата".

Министърът коментира и необходимостта от реформи в МВР заради загубеното доверие в него:

"В последните десет години и МВР са обект на политическа злоупотреба. Лечението на това е граждански контрол и прозрачност. Трябва ни много дълъг и много добре осъзнат процес на връщане на службите и поставянето им под граждански контрол, изграждане на каналите за прозрачност. В момента това го няма".

А по отношение на гарантирането на честността на предстоящите избори Христо Иванов остана скептичен за овладяване на контролирания вот. "Такъв вот у нас има, защото реалното договаряне се случва месеци преди вота. На държавата остава да преследва дребните дистрибутори в системата", констатира той.

Споделяне

Още от България