Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Основните енергийни играчи у нас засилват влиянието си

Под хиляда домакинства сменили доставчика на ток през 2016 г., положението с битовата газификация е катастрофално, сочи доклад на КЕВР

0 коментара
Основните енергийни играчи у нас засилват влиянието си

Българският енергиен пазар продължава да е силно концентриран в няколко участника, които при това са повишили влиянието си през миналата година. Конкуренцията при продажбите на едро остава ограничена въпреки увеличаващите се продажби през борсата за ток и наченките на либерализация и при продажбите на дребно, която е накарала под хиляда домакинства да сменят доставчика си на електроенергия. При битовата газификация положението е катастрофално с едва 2.28 на сто потребление на синьото гориво в частните домове. Това са част от изводите в анализ на Института за енергиен мениджмънт на годишния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране до Европейската комисия за състоянието на енергийния пазар у нас през 2016 г.

Расте концентрацията на пазара на едро

През 2016 г. общият пазарен дял на основните участници на електроенергийния пазар е в границата на 80-85% на база произведена енергия и в рамките на 72-77% на база инсталирана мощност. Съгласно данните на регулатора, този показател се влошава за последните две години - индексът за концентрация на база произведена енергия има ръст от 5 процентни пункта, докато на база инсталираната мощност след ръста от 4 процентни пункта през 2015, този показател остава без промяна за изследвания период. Така на практика у нас липсва ефективна конкуренция, при която нито един пазарен участник - самостоятелно или съвместно с други, няма значително въздействие върху пазара.

Според анализа, през 2016 г. доставчика си на ток са сменили 131 клиенти, присъединени към преносната мрежа.

Търговците на ток са се увеличили с 25 нови лицензирани дружества до общо 169 фирми с право да купуват и да продават електроенергия, което е ръст от 17.4 на сто.

Все пак има някакъв напредък в свободната търговия с ток, като количествата, продадени извън регулирания от КЕВР пазар, са нараснали с 26.3 на сто и над 15 ТВтч са достигнали до клиенти, което представлява 53% от вътрешното потребление на страната. Макар да нарастват количествата, изтъргувани през борсата за ток, голяма част от тях са препродавани обеми, купени в сделки на тъмно с държавните електроцентрали и "националната електрическа компания".

Недостатъчно развита борса за ток

Според регулатора независимо от увеличаващите се продажби на ток през борсата, където се продават количества за следващия ден, този пазар още не е достатъчно развит и ликвиден. Затова и търговците предпочитат повече сегмента от борсата за сключване на директни двустранни договори за доставка на ток.

През 2016 г. на борсата за ток е била постигната средно претеглена цена от 67.29 лв./МВтч, като най-ниската е била постигната на 15 май 2016 г. - 19,56 лв./MВтч, а най-високата отчетена е на 22 януари 2016 г. - 176.02 лв./MВтч. Двойно са нараснали и търговците, играещи на борсата за ток – до 48 дружества.

Анализът на данните на комисията сочи още, че през 2016 г. участниците на пазара са планирали малко по-зле потреблението си и са имали нужда от допълнително незаявени предварително 980 322 MВтч или 12 243 MВтч повече спрямо 2015 (еквивалентно на ръст на енергията за недостиг с 1.26%).

Продължава тенденцията, макар и по-ограничена спрямо предходната година, количествата енергия, които са в излишък да надвишават тези за недостиг. През 2016 количествата излишък са били със 17% по-големи спрямо тези за недостиг, докато през 2015 този показател е 51%. Общият енергиен излишък за 2016 г. е 1 144 163 Mвтч, което е с близо 28% по-малко от предходната година.

Пазарът на дребно остава предимно регулиран

Пазарът на дребно за битови клиенти прави първите си стъпки към освобождаването на цените като 983 домакинства са сменили регионалния си доставчик с друг. Това е нищожен процент от всички над 4.451 млн. битови клиенти.

Така тримата доставчика на ток – ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", продължават да държат 99.97 на сто от пазара на дребно. Все пак в този сегмент на пазара са навлезли 13 нови участника, което е предпоставка за реално развитие на конкурентен пазар през следващите години., но засега той е неконкурентен.

Доста по-добре стоят нещата при либерализацията на пазара за стопанските потребители, който вече е обхванал 51.57% на база общо потребление на небитови клиенти. Положителната динамика при развитието на пазара за небитови клиенти по свободно договорени цени сваля концентрацията от 83.11% през 2015 г. на 79.56% през 2016 г. Индексът за смяна на доставчик пък бележи ръст от 4.44% през 2015 г. на 8.12 % година по-късно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.