Основните храни поскъпнали с 2 до 5 процента

Основните храни поскъпнали с 2 до 5 процента
През февруари цените на основните хранителни продукти са се увеличили между 2 и 5 процента. Това сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, оповестени в неделя.

С около 2-3 на сто са поскъпнали захарта, фасула, лещата и млечните произведения, а цената на ориза се е повишила с 5,2 процента. Повече са стрували и картофите (3,3 на сто повишение), чесънът (11,7 на сто), краставиците, които на някои пазари надхвърлиха 4 лв. за килограм с увеличение и бананите (14,8 процента).

По-ниски стойности са отбелязани при пилетата (5,4 на сто), кренвиршите (2 процента) и олиото (0,6 на сто). Поевтинели са също доматите, зелето и портокалите между 3 и 5 процента, от плодовете най-надолу са отишли цените при мандарините – с 11,4 процента, и при ябълките, които са поевтинели със 7,5 на сто.

Без промяна през февруари спрямо януари са цените на брашното и на яйцата, посочват от комисията.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: