Основните партии в Северна Ирландия се споразумяха за поделянето на властта

Британският премиер Гордън Браун и ирландският му колега Брайън Коуен пристигнаха в петък в столицата на Северна Ирландия – Белфаст, където се очаква да бъде ратифицирано споразумението между основните партии в британската провинция за поделянето на властта между католици и протестанти, предаде Франс прес.

Дългоочакваното споразумение бе постигнато снощи, след като лидерът на Демократичната юнионистка партия Питър Робинсън обяви, че ще подкрепи споразумението с Шин Фейн по въпроса на прехвърлянето от Лондон в Белфаст на контрола над полицията и правосъдието.

Робинсън, лидер на ДЮП, който преди 24 часа съобщи, че подновява работата си като премиер, каза че има пълната подкрепа на 36-те депутати от неговата партия в северноирландския парламент.

На свой ред Лондон приветства споразумението, което ще направи възможно прехвърлянето на управлението на полицията и правосъдието в Северна Ирландия - последното парче от пъзела в търсенето на мира през последните 20 години.

На двучасова среща с членовете на неговата партия в сградата на парламента, Питър Робинсън успя да разсее съмненията около осигуряването на нужните мерки в две ключови сфери. Първата - комисията по парадите, смятана от мнозина юнионисти за предубедена срещу Парадите на Оранжистите, ще бъде реформирана. Втората се състои в това, че Шин Фейн няма да може да нарежда на новия министър на правосъдието. Дейвид Форд, лидер на нерелигиозната партия "Алианс", се очаква да поеме поста за определен период, докато се вдъхне увереност на юнионистите.

През последните месеци Демократическата юнионистка партия и партията Шин Фейн не можеха да се договорят за времевите рамки и техническите детайли около предаването от Лондон на Белфаст на юридическите пълномощия и полицейските държавни функции.

Това споразумение се счита за една от най-смелите стъпки към прекратяване на дългогодишния конфликт в региона, продължил близо три десетилетия и отнел живота на 3600 души.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?