Основните претенденти за ЕП ще са на задни позиции в бюлетината

БСП изтегли номер 15, ГЕРБ – 18, ДПС – 29, а Реформаторският блок - 10

Снимка: БГНЕС

Основните партии, които според социологическите проучвания ще претендират за 17-те места в Европарламента, ще бъдат на по-задни позиции в интегралната бюлетина. Това стана ясно в сряда, когато Централната избирателна комисия (ЦИК) разпредели чрез публично теглене на жребий поредните номера на кандидатските листи на регистрираните партии, коалиции и инициативни комитети в бюлетината за гласуване за членове на ЕП.

Така например управляващите от Коалиция за България ще бъдат 15-и номер в бюлетината, а партньорите им ДПС ще са под номер 29. Опозиционната партия ГЕРБ е номер 18. Реформаторският блок ще фигурира в бюлетината под номер 10, девети ще бъдат пък "Синьо единство". Коалицията на Николай Бареков и ВМРО ще е на 28 място, АБВ на Георги Първанов ще са 13-ти, а "Атака" ще бъдат номер 20.

Въпреки изтеглените номера, обаче все още не е ясно как окончателно ще изглежда бюлетината. "Като се уточни листата, следобед с решение на ЦИК, ще се види каква е поредната номерация и как ще изглежда бюлетината", каза членът на ЦИК Румяна Сидерова. Тя обясни, че в последния момент са се оттеглили и са отпаднали независими кандидати, поради тази причина липсват числа. Тя заяви, че не може да каже кои са отказалите се инициативни комитети.

"Все още има проверки от ГД "ГРАО” на подписките на независими кандидати. След като излязат тези проверки, ще се определи точният брой на кандидатските листата и техните номера. Може и още някои номерца да отпаднат”, заяви Румяна Сидерова.

Обичайната доза "символика"

По стар обичай, изпратените партийни представители на тегленето на жребия се почувстваха длъжни да говорят за символиката на отредените им номера.

"Ние излизаме, за да спечелим тези избори, тъй като в БСП и в Коалиция за България второ място не се честити", каза народният представител от Коалиция за България и четвърти в кандидатската листа на Коалиция за България за изборите за Европейски парламент – Петър Курумбашев.

Попитан дали вижда символика в това, че те заемат номера на ГЕРБ от предишните избори, Курумбашев каза: "Може да се окаже, че с този номер се печелят изборите. Има и друга символика, там има фатални числа. Може за някои тези избори да се окажат фатални”.

Според депутата от ДПС и последен в листата на движението за ЕП – Мустафа Карадайъ, избори не се печелят с номера с гласовете на българските избиратели. "За да ги има техните гласове, е нужно да им се спечели доверието, а доверие се печели с вършене на работа”, заяви Карадайъ.

"Не виждам кой знае каква символика, но ако трябва да търся някаква връзка с числото 29, може би нещо, което се сещам и с което го свързвам, е някаква цикличност. Високосната година, която е циклична, я свързваме с 29, а и изборите са един цикличен процес. ДПС има много хубав номер. С номер 29 ДПС ще спечели предстоящите избори”, допълни депутатът Мустафа Карадайъ.

Според депутатката от "Атака" Деница Гаджева пък партията ѝ не трябва да залага на късмета, а на това, което е направено през годините. "Няма значение с какво число сме на самия изборен ден. Надявам се числото 20 да бъде късметлийско – ще се покаже на 25-ти май”, каза тя.

Подреждането според жребия:


1. "Българската левица"
2. "Глас Народен"
3. "Партия на зелените"
4. "Зелена партия"
5. Николай Йовев – независим
6. "Християндемократическа партия на България”
7. Янаки Ганчев – независим
8. "Българска национално-патриотична партия
9. "Синьо единство”
10. Коалиция от партии "Реформаторски блок"
11. "Национален фронт за спасение на България”
12. БАСТА
13. АБВ – "Алтернатива за българско възраждане”
14. Александър Райков Алексиев – независим
16. Виктор Папазов – независим
17. Коалиция КОД – Антония Първанова,, Илиана Раева – ОБ, НДСВ, СДП

18. ПП ГЕРБ
19. Евгения Банева – независим

20. ПП "Атака"
21. "Съюз на комунистите в България”
22.
23.
24.
25. Българска комунистическа партия
26. Румяна Висенти – независим
27. "Зелените"
28. България без цензура, ВМРО-БНД, ЗНС, Движение "Гергьовден”
29. ПП "Движение за права и свободи”
30. Националистическа партия на България


Номерата 22, 23 и 24 са незаети, тъй като някои от независимите кандидати са се отказали.

Споделяне

Още по темата

Още от България