Основният конкурент на Меркел пропуснал да декларира хонорар от 30 хиляди евро

Пеер Щайнбрю

Основният съперник на германския канцлер Ангела Меркел на парламентарните избори догодина призна, че не е декларирал част от доходите си като високоплатен преподавател, предаде ДПА.

Бившият финансов министър Пеер Щайнбрюк започна с фалстарт като вероятен кандидат на социалдемократите за канцлер, след като негови опоненти намекнаха, че той е зависим от банки и бизнесмени. Щайнбрюк призна, че не е декларирал хонорар от 30 хиляди евро, получен за две изнесени лекции - едната пред банкови шефове, а другата пред ръководителите на консултантска компания.

В качеството си на член на Бундестага той е длъжен по закон да разкрива доходите си извън своята депутатска заплата, посочва ДПА. "Това бе небрежност от моя страна. Забравих", каза Пеер Щайнбрюк във вторник.

Признанието е нов удар по усилията му да убеди сънародниците си, че може да се справи с икономиката по-добре от Меркел, която му беше началник от 2005 до 2009 г., когато социалдемократите бяха младши партньор в широката коалиция с християндемократите.

Щайнбрюк е получил 1,25 млн. евро за общо 89 изнесени лекции от 2009 г. насам. В огласения днес доклад одиторите заявяват, че той е спазил закона, декларирайки доходите от 81 от лекциите. Две лекции са декларирани със закъснение, а хонорарите от други шест трябва да бъдат декларирани в срок, който още не е изтекъл.

Необичайно високите доходи на ексминистъра от кратки лекции пред директори на банки и компании породиха въпроси. Преди две седмици Александер Добринт от Християнсоциалния съюз – баварския съюзник на Християндемокатическия съюз на Меркел - заяви по адрес на Щайнбрюк: "Сега всеки може да прецени дали той е креатура на финансовата индустрия, или не".

Пеер Щайнбрюк окачестви като "абсурд" подозренията, че е зависим от някого.

Споделяне

Още от Свят