Основният производител на ръкавици в света не смогва с поръчките

Основният производител на ръкавици в света не смогва с поръчките

Малайзийската компания "Топ глоув" (Top Glove Corporation Bhd), която произвежда всеки пети чифт гумени ръкавици в света, очаква недостиг на продукта, тъй като скокът на търсенето от Европа и САЩ заради разрастването на коронавирусната епидемия надхвърля капацитета ѝ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Компанията удължи времето за доставка, за да се справи със силно нарасналото търсене, посочи пред агенцията изпълнителният председател Лим Ви Чай.

Поръчките, получени през последните няколко седмици, основно от Европа и САЩ, са почти двойно повече от производствения капацитет на компанията. "Топ глоув" може да произвежда дневно по 200 милиона ръкавици от естествена и синтетична гума.

"Някои клиенти поръчват панически; обичайно те поръчват по 10 контейнера на месец, но сега внезапно увеличават до 20 контейнера", отбеляза ръководителят на корпорацията.

Световната здравна организация предупреди в петък, че хроничният глобален недостиг на лични предпазни средства е сред най-спешните заплахи за усилията по овладяване на вируса.

"Определено има дефицит. Поръчва се със 100 процента повече, ние можем да увеличим само с 20 процента, така че има недостиг от около 50 до 80 на сто", уточни той.

Инерцията на извънредното купуване би могла да продължи още три месеца, но поръчките се очаква да останат силни до девет месеца, макар търсенето от азиатските пазари да започна леко да отслабва.

За да смогне, компанията е коригирала времето за доставка от 30 дни на 150 дни.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?