Със заповеди на главния и градския прокурор

Основният свидетел срещу "абсолютния престъпник" оглави столичното следствие

Кокинов не се появи на редовната отчетна пресконференция на СГП заради "ангажименти"

Назначеният Петьо Петров, сн. БГНЕС

Следователят Петьо Петров, който придоби по-широка публичност като основен свидетел по провалилото се на първа инстанция корупционно дело срещу бившия военен министър Николай Цонев, ексглавния секретар на МФ Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров, е оглавил столичното следствие.

 

Магистратът, известен в юридическите среди с прозвището Пепи Еврото, сам потвърди пред Mediapool за повишението. Той каза, че приоритет в работата му ще бъде "да спазваме закона, борбата с престъпността и ползването на максималния капацитет на следствения отдел към Софийската градска прокуратура (СГП)".

 

"Аз изпълнявам заповеди. Има заповед на главния прокурор Сотир Цацаров, с която е прекратено командироването ми в Националната следствена служба (НСлС), има и заповед на градския прокурор Николай Кокинов за назначението ми", лаконично каза Петров в отговор на въпрос какви са мотивите за повишението му.

 

Любопитна подробност е фактът, че той е повишен на същата дата, на която СГП е прекратила делото за пране на пари срещу издателите на вестниците "Труд" и "24 часа" Огнян Донев и Любомир Павлов, по което Петров работеше като следовател в НСлС.

 

Самият Кокинов не отговаря на телефона си. Той не присъстваше и на петъчната пресконференция, на която бе представен отчетът на софийската прокуратура. По традиция градският обвинител винаги участва в тези брифинги, но този път бе сменен от заместничката си Маргарита Немска с обяснението, че е "служебно ангажиран".

 

Това става в момент, когато се очаква дали Цацаров ще вземе дисциплинарни мерки срещу Кокинов заради неспазване на принципа за случайно разпределение на делата. Такива данни бяха дадени от лидера на РЗС Яне Янев в качеството му на председател на анкетната антикорупционна комисия в парламента.

 

Мотиви за повишението на следователя липсват

 

По неофициална информация на Mediapool от държавното обвинение заповедта на Кокинов, с която е осигурено кариерното израстване на Петров, не е съдържала никакви конкретни мотиви защо точно този следовател е предпочетен за ръководния пост.

 

Магистратът бе командирован от столичното в националното следствие през февруари 2010 г. със заповед на шефа на отдел Трети в НСлС Ангел Александров, който по-рано бе поискал това от тогавашния главен прокурор Борис Велчев.

 

Причината за преместването на Петров е, че той бил много необходим за делото "Странджа 2", за което прокуратурата твърдеше, че е станало повод Николай Цонев да направи опит да подкупи следователя, използвайки за посредници Сантиров и Попов. Всъщност въпросното разследване на злоупотреби по закупуването на комуникационна система за армията бе срещу неизвестен извършител и по него Цонев така и не получи никакви обвинения.

 

Именно командироването на Петров по този случай бе разтълкувано от защитата на Цонев като план за използването на следователя като агент под прикритие. Довод в тази посока е фактът, че съмненията, че магистратът всъщност сам е провокирал Сантиров и Попов да обсъждат евентуалния подкуп, не бяха разсеяни по време на процеса.

 

По данни, изискани в хода на делото, Петров влиза в екипа, разследващ "Странджа 2", без да бъде включван в задължителната система за случайно разпределение, която още през юли 2009 г. е определила за следовател по разследването Таня Георгиева. По този повод адвокатът на Цонев – Васил Василев, цитира в пледоарията си, преди съдът да оправдае тримата подсъдими, решение на Върховния касационен съд (ВКС) от 2009 г., според което командироването на конкретен магистрат по конкретно дело е незаконно.

 

След това Петров инициира повечето от срещите с двамата бъдещи подсъдими Попов и Сантиров. Това личи и от думите му, записани със СРС по време на първия разговор със съдията, в който следователят казва, че ще му трябват поне 15 минути, за да разкаже защо го търси, докато вторият бърза и се интересува за какво става въпрос.

 

Това дело обаче не е единственото, в което Петров играе главна роля като свидетел, а не като разследващ. Другият случай е процесът срещу бившия шеф на Софийската районна прокуратура Славчо Кържев, осъден на три инстанции. Той бе обвинен, че е склонявал следователя и тогавашен обвинител са върне на обвиняем "Опел Вектра", който бил предмет на спорна собственост.

 

"Петьо Петров е един много добър професионалист в своята област. Вие ще отгатнете в коя. Направете си извода за какво съм осъден и кой е основният свидетел. Аз съм единственият ръководител, който е осъден", коментира саркастично Кържев след окончателния край на делото.

 

Петров израства, въпреки скандалната си репутация

 

Освен като "щатен свидетел", Петров е известен и с някои скандали от недалечното минало. Те бяха подробно припомнени от адвокат Васил Василев в края на делото срещу Цонев, Сантиров и Попов на първа инстанция.

 

През 2003 г. нотариусът Борис Янков става "обект" на няколко преписки, след което той подава жалба до Върховната касационна прокуратура (ВКП), че е изнудван чрез посредник от Петров за сумата от 50 000 лева. По сигнала е образувано разследване, което е пратено столичното следствие, чийто зам.-шеф по онова време става именно Петров. Резултат от досъдебното производство по сигнала на Янков няма.

 

През 2004 г. името на Петров отново е замесено в съмнителни схеми с магистрат от Пловдив. И тогата прокуратурата отказва да образува дело. По-късно същата година следователят се оказва набъркан в нов скандал – този път редом със смятания за контрабандист №1 Николай Методиев-Пилето и Иван Мишев-Шефа. Във връзка с този случай следователят Влади Цанков подава сигнали за натиск върху него от Ангел Александров и Петров. Сигналите са били разгледани само от Висшия съдебен съвет, но не и от прокуратурата.

 

Защитата на Цонев припомни и пресконференция на бившия шеф на "Булгартабак" Христо Лачев, който преди години също обвини Петров в изнудване за 150 000 лева, след което срещу Лачев започнаха няколко дела за данъчни престъпления.

 

През 1999 г., когато Петьо Петров е бил прокурор в Софийската районна прокуратура (СРП), оттам изчезва дело за обсебване, по което обвиняем е неговият братовчед Ивайло Диманов. Любопитното в този случай е, че официално с разследването за изчезналото дело се заема тогавашният прокурор и настоящ председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, но фактически случаят е поет от Цветомир Йосифов, близък приятел на Петров, работещ в същия кабинет.

 

Точно 20 дни след шумните арести на Цонев, Сантиров и Попов през април 2010 г., въпросното дело срещу Диманов се появява във ВКП, след като е намерено от тъста в бившия семеен апартамент на Петров и съпругата му, с която вече са разделени. Тогава е изготвен и план за издирването на "неизвестния извършител, който е откраднал делото от кабинета на Петьо Петров и го е оставил в жилището на Петьо Петров", обясни иронично адвокат Василев през октомври м.г., посочвайки, че следователят системно се радва на "особена грижа" от страна на колегите си.

 

Не бе подминат и най-пресният случай отпреди около две години, когато следователят катастрофира след употреба на алкохол. Кръвната му проба обаче бе взета чак 4 часа след инцидента и за Петров нямаше сериозни последици. Впоследствие той заведе дело за клевета срещу журналистка от в. "Труд", написала, че катастрофирал пиян, което обаче загуби в СГС.

Споделяне

Още по темата

Още от България