Основният свидетел срещу Баретата бил "за лудницата"

Основният свидетел срещу Баретата бил "за лудницата"

Зрелищно започна второто заседание по делото срещу Златомир Иванов – Златко Баретата. Основният свидетел в процеса - Тихомир Георгиев – Боксьора първоначално отказа да свидетелства, като заяви, че му е лошо и бил заплашван, но след това даде показания. Докато говореше пред съда, той постоянно си разменяше реплики с подсъдимите и техните близки, които бяха в залата.

Баретата отговаря заедно с още 20 души пред правосъдието. Според прокуратурата той е бил шеф на организирана престъпна група за разпространение на дрога. Освен това бившият служител на МВР е подсъдим и като поръчител на убийството на Румен Стефанов – Алф от Перник. Един от основните козове на прокуратурата по това дело е точно Тихомир Георгиев. Държавното обвинение разчита на него и по делото за наркотици срещу Големия Маргин и Стефан Бонев – Сако.

Тихомир Георгиев бе арестуван в началото на годината като шеф на наказателна бригада за саморазправа с наркодилъри, работещи за себе си – т. нар. "шанаджии". След като попадна в ареста, той даде показания срещу "половината софийски ъндърграунд". При едно от разглежданията на мярката за неотклонение на Големия Маргин съдът дори коментира, че Георгиев се възползва от прокуратурата, за да облекчи собственото си положение.

В началото на заседанието днес Тихомир Георгиев отказа да свидетелства и поиска това да се случи на по-късен етап, защото му е лошо. След като бе прегледан от лекар, той даде показания.

Преди това обаче адвокатите припомниха, че само подсъдимите имат право да избират кога да дават показания и поискаха свидетелят да бъде заличен от списъка по делото. Обвинителите се противопоставиха, като заявиха, че Георгиев е бил заплашван на влизане в залата и поради тази причина отказва да свидетелства. Самият Георгиев първоначално настоя само да му се прочетат показанията, дадени в досъдебната фаза.

В крайна сметка той започна да говори, а през това време подсъдимите му подвикваха, че е "позьор, палячо, нещастник и боклук". Един от тях дори препоръча да го вкарат в лудница. Георгиев на свой ред, обръщайки се към скамейката с подсъдимите, заяви: "Комунист, ще потанцуваме по-късно". Реплики към него отправиха и няколко дами, присъстващи в залата.

"Златомир Иванов ръководеше, т. нар. Фирма за разпространение на наркотици и за убийства в столицата", каза Георгиев пред магистратите. Той обясни, че отначало е работил като охрана на Мартин Станков - Рашо, когото определи като "лейтенант" във Фирмата.

Рашо и Антон Савов – Тони Мамата са едни от най-доверените хора на Баретата. Двамата са обявени за издирване от година и половина. Смята се, че те продължават да движат "бизнеса" на Иванов. Около новогодишните празници полицията бе много близо до залавянето на Рашо, но той успя да се измъкне от органите на реда като скочи от втория етаж на хотел в Петрич.

Мартин Станков е отговарял за разпространението на наркотици и ръководенето на наказателните бригади, които са се занимавали с побой над "шанаджиите", свидетелства още Георгиев. Той обясни, че след като е станал охрана на Рашо, също се е включил към бригадите.

Свидетелят посочи, че Станков му е предложил 20 000 евро и доживотна осигуровка във Фирмата, за да убие Румен Стефанов, но той отказал. При извършването на убийството Георгиев е участвал, но не като извършител. Неговата задача била да следи за полицаи в района, където трябва да се извърши покушението.

Тихомир Георгиев заяви, че Фирмата на Златомир Иванов е наложила монопол в почти цяла София и е разпространявала основно хероин, кокаин, марихуана и амфетамин.

Разпитът на Георгиев продължи няколко часа.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?