Основният свидетел срещу Иванчева никога не е говорил с нея за подкуп

Ваклин отишъл в ДАНС, но се озовал в КОНПИ, после търсел кметицата, за да ѝ се извини

Александър Ваклин

Строителният предприемач Александър Ваклин, който е основен свидетел на спецпрокуратурата срещу отстранената кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и сочения за посредник Петко Дюлгеров никога не е говорил с двете жени за подкуп.

Това стана ясно по време на разпита му пред спецсъда, след като в понеделник магистратите дадоха ход на процеса по същество.

Според показанията на Ваклин, които той дава около два часа, бизнесменът се е срещал само веднъж с Иванчева, но тогава въобще не са говорили за пари, а му станало странно, защото тя постоянно го питала за името му.

Предприемачът разбрал, че кметицата на „Младост“ иска подкуп за да придвижи преписката по строителен проект на фирмата му в местността "Камбаните" само от думите на Дюлгеров, който посредничил между двете страни.

Ваклин изложи подробно пред спецсъда хронологията на събитията от юни м.г., когато започнало бавенето на преписката му, до април т.г., когато бяха зрелищните арести на Иванчева и Петрова пред спортната палата в София.

По думите му той седмици наред търсел начин да се срещне с районната кметица, но това така и не се случвало. Стигнал само да кратък разговор със заместника ѝ Румен Русев, но от него нищо не последвало. После му било обяснено, че преписката му е загубена, а когато поискал да бъде изваден неин дубликат, се оказало, че тя е у Иванчева.

През януари и февруари Ваклин започнал да разговаря по темата със свои колеги и "будни граждани" от "Младост", от които научил, че кметицата е приела лично случая заради подадени от него жалби в съда и Столичния общински съвет.

Междувременно разбрал, че представители на други строителни компании със забавени преписки са подали жалби срещу Иванчева в прокуратурата, след което част от проектите били придвижени. Затова и той решил да прибегне до компетентните органи, но не отишъл в държавното обвинение, а в ДАНС. Обяснението му бе, че там се разследвали държавните служители.

Така Ваклин се озовал в сградата на столичния бул. "Черни връх", където установил, че там всъщност се помещава КОНПИ (старата абривиетура на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество, която участва в акцията по задържането на Иванчева и Петрова).

Впоследствие той бил препратен и до спецпрокуратурата, но не отишъл в централата ѝ на столичната ул. "Черковна", а на бул. "Г. М. Димитров", където се помещава националното следствие. Там той бил съпроводен от униформен до конкретен кабинет, за да подаде сигнал, а след това изпратен обратно навън. Привилегировано отношение, с което обикновено не се ползва всеки редови подател на сигнал.

"Целта ми беше държавният апарат да може да пинуди район "Младост" да изпълнява задълженията си", поясни Ваклин.

Въпреки подадени от него сигнал за длъжностно престъпление, бизнесменът продължил упорито да търси среща с Иванчева, за да ѝ се извини, ако я е обидил с нещо. Накрая негов познат – Георги Шопов, го свърза с Петко Дюлгеров, който първоначално не искал да се занимава със случая, но впоследствие решил да му посредничи.

В средата на март двамата се срещнали в кафене на ъгъла на булевардите "Мария Луиза" и "Тодор Александров". Тогава Дюгеров "видимо притеснен" му обяснил, че в "Младост" "сметките ги прави" зам.-кметицата Петрова и "честната сделка" била между 3 и 5% от разгърнатата застроена площ "за тях лично". Пресмятайки, че това е пракалено много, тъй като прави около 650 кв. м или "малка сграда", Дюлгеров коригирал офертата на 20 евро за всеки застроен кв. м.

"За мен това беше шок и възнамерявах да си тръгна, но реших, че трябва да се свържа с КОНПИ и продължих разговора с Дюлгеров", разказа още Ваклин, уточнявайки, че го помолил да предаде на Иванчева, че "тези суми са непропорционални и несериозни". В крайна сметка подсъдимият посредник му казал, че двете са склонили на намаление – от общо 1.1 млн. евро за всички проекти на компанията му в квартала на 500 000 евро.

От разпита му стана ясно още, че той сам е осигурил 70 000 евро, които предал в деня на арестите на Дюлгеров. Те били белязани още на 2 април, ден преди срещата им в кафенето на ъгъла на булевардите "Мария Луиза" и "Тодор Александров".

В крайна сметка на 13 април му била уредена среща с Иванчева и Петрова в сградата на общината в "Младост". Запитан, защо не е занесъл парите там, след като е бил оборудван със специални разузнавателни средства, Ваклин каза, че му било неудобно.

В деня преди арестите на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, последният поискал Ваклин да му даде сумата още вечерта, но Ваклин се притеснявал, че може да се изтрие веществото, с което били белязни парите и затова му ги дал на следващия ден, непосредствено преди срещата за предаването на подкупа.

Преди това съпругата му Полина Ваклин също заяви пред спецсъда, че при срещите си с Иванчева, като юрисконсулт на фирмата на мъжа си, кметицата не е коментирала пари. Само споменала, че строителните компании имали печлба от по 200 евро на кв. м и било "редно да направите нещо за общината". Съпругата на Ваклин свидетелства и, че той ѝ споделил, че му искали "ужасно много пари".

Попитана от защитата дали е разпитвана в КОНПИ, Полина Ваклин отрече, уточнявайки, че там само е подписала съгласие телефонът ѝ да се подслушва, а е дала показания в следствието. Не успя обаче да си спомни кога съпругът ѝ е подал сигнала срещу Иванчева и колко време след това е подписала въпросната декларация. Александър Ваклин пък въобще не се сети дали жена му е давала съгласие да бъде подслушвана.

Преди началото на заседанието основният свидетел отрече пред медиите да е водил телефонен разговор с Дюлгеров, в който да е казвал, че ще водят Иванчева на Витоша, ако откаже подкупа. Двете с Петрова твърдят, че са видели такава извадка от СРС-тата по делото, които обаче впоследствие са били редактирани от разследващите. Делото продължава с още разпити на 18 октомври.

Споделяне

Още по темата

Още от България