Окончателно

Основният заподозрян за убийството на Яна остава зад решетките

Макар и косвени, доказателствата срещу Чеци на този етап са достатъчни за арест

Снимка: БГНЕС

Основният заподозрян за убийството на 28-годишната Яна Кръстева през юли м. г. в Борисовата градина Николай Русинов-Чеци, остава окончателно зад решетките, реши във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Русинов бе задържан в края на април, след като станаха ясни резултатите от ДНК-експертизата, поръчана от родните разследващи в лабораторията в австрийския град Инсбрук, според които 5 от общо седемте намерени косми по трупа са от Русинов, а останалите два са на неизвестни лица.

След това прокуратурата прекрати делото срещу дотогава единствения обвиняем Пламен Трифонов, който прекара в ареста около 4 месеца заради "установеното" от криминалистите в МВР морфологично сходство на част от космите с неговата коса.

Преди седмица Софийският градски съд (СГС) определи на Русинов най-тежката мярка "задържане под стража", като се позова основно на нараняванията по тялото на заподозрения, получени около времето на убийството, както и на психиатрична експертиза, според която Русинов е непредсказуем, неконтролируем и склонен към агресия.

Във вторник САС посочи, че определението на първоинстанционния съд е правилно и обосновано, макар че Градският съд е изтъкнал малко по-различни мотиви за задържането на Русинов от тези на Апелативния. Като основен аргумент за окончателния арест на заподозрения магистратите определиха местонахождението на част от космите на Русинов, което съвпада с мястото, където чрез натиск е била причинена смъртта, според аутопсията.

Петте косъма от Чеци са били открити по гърдите, корема, левия крак, лявата предмишница и по шалтето, с което е било завито тялото на Яна. Според заключенията на австрийската експертиза биологичният материал, оставен от Русинов, е от гърдите му, половия орган и от крака му.

САС записа още в определението си, че тези следи "сочат за принос на обвиняемия в убийството", като припомни, че повече от петима свидетели са разказали пред разследващите, че двамата с жертвата са общували през цялата вечер, предшествала убийството, и са демонстрирали близост.

Бяха цитирани и показанията на приятел на Чеци, с когото той разговарял, след като заминал за Турция през юли м. г. - веднага след като вътрешният министър Цветан Цветанов доста прибързано обяви, че колегите му са разкрили двама извършители на престъплението. По думите на свидетеля тогава Русинов му обяснил, че нямал ясни спомени от случилото се и се колебаел дали да се върне заради опасения от повдигане на обвинения.

Самият заподозрян заяви пред съда единствено, че иска да го пусне на свобода. Засега отказва да дава обяснения като обвиняем. Показанията му като свидетел, дадени в СДВР още миналото лято, пък вече нямат стойността на доказателства заради променения му статут, обясни още САС. В тях Чеци признава, че под въздействието на алкохол и наркотици и правил секс с жертвата, като твърди, че призори я е оставил жива да спи в храстите.

Споделяне

Още по темата

Още от България