Оспорван балотаж ще реши изхода от президентските избори в Полша

Двамата претенденти за президент на Полша са с почти изравнени шансове преди балотажа в неделя, показват последните проучвания на общественото мнение.

Кандидатът на опозиционната партия "Право и справедливост" Ярослав Качински е взел преднина пред кандидата на управляващата "Гражданска платформа" Бронислав Коморовски, според изследване на "ГФК Полония" за вестник "Жечпосполита". Двамата кандидати имат по 45% подкрепа, но останалите 10% процента ще гласуват най-вече за Качински.

Прогнозата на агенцията е, че за Качински ще гласуват 49% от анкетираните, а за Коморовски с два процента по-малко.

Около 80% от залагащите в букмейкъра "Фортуна" обаче са предпочели да заложат на Коморовски. Представител на букмейкъра е съобщил, че най-високият залог е 10 000 злоти. Коефицентът за победа на Коморовски е 1.25, а за Качински 1.32.

До президентските избори се стигна след самолетната катастрофа на 10 април, отнела живота на Лех Качински и травматизирала цяла Полша.

На първия тур Коморовски спечели 41.54 процента от гласовете срещу 36.46 процента за Ярослав Качински. Според друго допитване до общественото мнение, публикувано в сряда, Коморовски запазва преднината си пред противника си с 52.1 процента срещу 41. 6 процента.

Победа на Коморовски, кандидатът на либералната партия "Гражданска платформа" на полския премиер Доналд Туск, подкрепяна главно от онези, които извлякоха облаги от икономическите реформи, извършени в Полша след падането на комунизма, ще позволи на тази политическа сила да поеме изцяло юздите на властта.

Победа на Качински, бившия полски премиер, подкрепян от избирателите от малките градове и от селата, от евроскептиците и от привържениците на така наречена държава-провидение (социалната държава), ще позволи на консерваторите да мечтаят, че отново ще заемат предни позиции на политическата сцена.

Анализаторите обаче са единодушни, че резултатите от втория тур ще зависят не толкова от програмите на двамата кандидати, колкото от процента на въздържалите се от гласуване.

"Главният залог на вота е участието. Ако избирателната активност е ниска, то всичко е възможно", смята Ерик Мистевич, специалист по маркетинг.

Защото въпреки че Коморовски, който е временно изпълняващ длъжността президент, е смятан за фаворит в навечерието на вота, според анализаторите въздържането ще е в полза на неговия противник, чиито избиратели са по-дисциплинирани.

За да мобилизира избирателите си, либералният кандидат ги призова да се снабдят с документи, които им позволяват да гласуват извън местата, на които живеят. Той самият ще направи подобно нещо, като гласува в избирателна секция близо до лятната му резиденция в североизточната част на Полша.

Втората голяма неизвестна в навечерието на втория тур си остава това как ще гласува електоратът на левицата. Младият лидер на социалдемократите Гжегож Напералски, който остана на първия тур се класира трети с 13.68 процента от гласовете на избирателите, е смятан за абритъра на втория тур, без да е дал ясни указания на избирателите си за кого да гласуват.

Две трети от електората на левицата имаха непосредствено след първия тур намерението да гласуват за Коморовски, според екзитпол допитванията, направени тогава.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят