Оспорван избор на кмет предизвика напрежение в Одеса

Президентът на украинската Национална федерация по тайландски бокс и народен представител Генадий Труханов е избран за кмет на Одеса, съобщи след преброяването на всички бюлетини териториалната избирателна комисия, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Труханов печели 43,49 процента от гласовете, докато съперникът му Едуард Гурвиц, който бе подкрепен от новоизбрания президент на Украйна Петро Порошенко, получава 32,02 процента.

Гурвиц не е съгласен с това поражение и възнамерява да го оспори в съда. Снощи спецчасти на милицията с щитове и палки взеха под охрана градската избирателна комисия, за да я пазят от поддръжници на властите в Киев, които обкръжиха сградата, блокираха движението на превозни средства и поискаха да се преразгледат резултатите на изборите, а Гурвиц да бъде обявен за победител.

Лидери на демонстрантите обвиняваха във фалшификация на вота "проруски сили". Сблъсъците бяха избегнати, след като одеската партия "Родина" призова одесчаните, които се противопоставят на властите в Киев, "да не се поддават на провокации, организирани от привъръжниците на Гурвиц, за да дестабилизират ситуацията в града".

Страстите около кметските избори се разгоряха, след като в неделя съвместен екзит пол на две организации определи Гурвиц за победител на изборите. Но проучване на друга организация даде убедителна победа за Труханов.

Споделяне

Още от Свят