Оспорваният закон за Сметната палата вече е факт, до месец ще има нов председател и членове

Йордан Цонев

След три дни усилено обсъждане на второ четене новият закон за Сметната палата бе приет на второ четене окончателно. Това отвори пътя на избора на нов председател и членове. кандидатурите на които със сигурност се обсъждат усилено от управляващите партии.

Замисълът на новия проект, изработен по идея на депутати от ДПС и БСП начело с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, бе именно тоталната и бърза подмяна на ръководството на палатата и промяната в някои от основните ѝ функции. Това може да донесе критики на България от ЕК заради прозирното вмешателство на политиците в структурата и функциите на независимия одитен орган.

В срок до един месец от влизането в сила на закона Народното събрание ще избере нов председател и девет членове, които ще заменят сегашния ръководен орган от председател и двама заместници. Мандатът им ще бъде седем години.

Естествено, с мястото си ще се раздели проф. Валери Димитров, който кара втори мандат начело на палатата и в последните месеци предприе ожесточена медийна атака срещу проекта за нов закон. Подопечният му орган показа, че работи интензивно, а одитите са придружени с критични доклади. Активността на Димитров бе отговор на острите критики от БСП и ДПС, че е бил послушен към властта на ГЕРБ и ѝ е вършел "услуги", макар че той бе председател на палатата и по време на тройната коалиция.

Новите членове на Сметната палата ще трябва да са магистри по право или икономика с минимум 10 години професионален опит в областта на правото, финансите, финансовия контрол, одита или счетоводството. За председателя изискването е за 15 години.

Приетите текстове предвиждат още в одитите да не могат да участват лица, които са роднини по права линия без ограничения и по съребрена линия до четвърта степен, включително с длъжностните лица в одитирания обект, чиято дейност е свързана със събиране или разходване на бюджетни и други публични средства. Обстоятелствата трябва да се декларират писмено преди започването на одита пред председателя. Когато несъвместимостта се установи в процеса на одита, лицата са длъжни да си направят писмен отвод.

След като бе приет законът, председателят на бюджетната комисия обяви пред журналисти, че Сметната палата е била превърната в "политическа слугиня" на ГЕРБ.

"Работата на Сметната палата е от изключителна важност да не ни спират европейските програми. Ако там всичко е качествено, почтено, без натиск, ще имаме страхотен вътрешен коректив, за да се справим с тази вече 7-8-годишна болест на българската политика – да не можем да се справим с правилата на европейските програми”, продължи Цонев.

Той посочи, че не би се спрял в момента на кадрови въпроси. "Много имена се спрягат за председател на Сметната палата – Кирил Ананиев (бивш зам-финансов министър), Надежда Сандолова (бивш член на Сметната палата и на Европейската сметна палата), Йордан Цонев и други. За себе си вече казах (Цонев нееднократно отрече, че ще заеме поста - бел. ред.)". Ще се постараем да изберем най-качественото от това, което имаме, за да сформираме един работещ орган. Аз лично нямам фаворит”, допълни той.

Още по темата
Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?