ОССЕ е обезпокоена от глобите, които КФН налага на медии в България

Снимка: БГНЕС (архив)

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) е силно обезпокоена от големите глоби, наложени на вестници в България за публикуване на информация, свързана с финансови дейности и банковия сектор. Такава позиция на говорителя по медийните въпроси на организацията Дуля Миятович бе публикувана в сряда.

На 14 януари Комисията за финансов надзор (КФН) наложи глоба от около 80 000 евро на "Икономедия" за разработки от миналото лято, публикувани в "Капитал" и "Дневник". КФН определя новините като манипулиране на пазара и налага допълнителни глоби от 5000 евро на медиите за отказа им да оповестят източниците им на информация, се припомня в съобщението.

"Големи глоби, наложени на медиите, могат да доведат до цензура в отразяването на проблеми, свързани с обществения интерес", заявява Миятович. "Кабинетът ми отдавна призовава да бъдат приети закони, които да защитят медиите от натиск да разкрият източниците си, за да се гарантира достъпът на обществото до информация", коментира още тя.

По-рано през януари, КФН глоби онлайн изданието zovnews.com с 50 000 евро за материал, свързан с банковия сектор в България.

Под "прицела" на КФН попадат още сайтовете Mediapool и "Биволъ". Първият има съставен акт от комисията за публикация от юни 2014 г., посветена на преодоляната криза с Първа инвестиционна банка (ПИБ). "Биволъ" попада под натиска на институцията, ръководена от Стоян Мавродиев, заради разкрития, свързани с ПИБ.

Натиска на КФН стана повод за протест на журналисти срещу комисията, които се обявиха в защита на свободата на словото. А представител на "Репортери без граници" съобщи, че България може да падне още в класацията за свобода на словото заради наложените глоби.

Впоследствие от Реформаторския блок поискаха оставката на председателя на комисията, но ГЕРБ и ДПС единно го защитиха.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?