ОССЕ: Има признаци за купуване на гласове на изборите в Молдова

Сн. ЕПА/БГНЕС

Парламентарните избори в Молдова, които не излъчиха категорично мнозинство, бяха опорочени от "сериозни признаци за за купуване на гласове и злоупотреба с държавни ресурси", съобщиха днес наблюдателите от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), цитирани от Франс прес.

В комюнике наблюдателската мисия приветства наличието на реална конкуренция по време на изборите и отбелязва, че като цяло основните права са били спазени.

Кампанията обаче беше помрачена от обвинения в оказване на натиск върху държавни служители и индикации за купуване на гласове и злоупотреба с държавни ресурси, отбелязаха наблюдателите.

Те обръщат внимание и на контрола върху медиите от страна на политически сили и объркването, предизвикано от новата избирателната система, която за първи път съчета гласуване по пропорционалната система и мажоритарни избори в един тур с относително мнозинство.

Съгласно неокончателните резултати, огласени днес от националната избирателна комисия, начело излиза социалистическата партия на проруския президент Игор Додон, която печели 31,3 процента от гласовете и 34 от общо 101 места в еднокамарния парламент.

Управляващата Демократическа партия на свръхбогатия Влад Плахотнюк, която доминира в сегашния парламент, е трета с 23,9 процента от гласовете, но ще има втората по големина парламентарна група от 31 депутат благодарение на мажоритарния вот.

Завършила втора с 26,4 на сто от гласовете, проевропейската коалиция "Сега" се очаква да изпрати в парламента 26 депутати.

Липсата на ясно мнозинство поражда опасения от нов период на политическа нестабилност в Молдова, където има дълбоко разделение между привържениците на проевропейската ориентация на страната и поддръжниците на сближаване с Москва.

Споделяне

Още от Свят