ОССЕ: Изборите в Беларус трябва да бъдат повторени

Александър Лукашенко

Разследване на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) стигна до извод, че спорните избори в Беларус трябва да бъдат отменени и повторени под международно наблюдение, предаде Ройтерс.

Като общо заключение, има предостатъчно доказателства, че президентските избори на 9 август 2020 г. са били фалшифицирани, посочва ОССЕ в доклад, публикуван във Виена.

През септември 17, главно европейски държави, задействаха т.нар. московски механизъм на ОССЕ за разследване на спазването на човешките права.

Австрийският изследовател по правата на човека Волфганг Бенедек беше натоварен със събиране на информация за изборни измами, предполагаемо преследване на протестиращи и активисти, както и за произволни арести и изтезания.

Бенедек заключава, че що се отнася до твърденията, свързани с тежки нарушения на човешките права, установено е, че те са били големи и систематични и са безспорно доказани.

Бенедек основава изводите си на сведения от над 700 беларуски граждани и организации, както и на доклади на експерти на ООН по правата на човека и НПО.

Правителството на дългогодишния президент Александър Лукашенко не сътрудничеше на разследването и не позволи посещение на място.

Привържениците на опозиционната лидерка Светлана Тихановка твърдят, че гласуването е било фалшифицирано, за да остане Лукашенко на власт.

17-те държави, инициирали разследването, обявиха в съвместно изявление, че докладът потвърждава безпокойствата им.

Първата стъпка към напредък трябва да бъде направена от беларуските власти, които да прекратят кампанията си на насилие срещу мирни демонстранти, да освободят всички, които несправедливо са хвърлени в затвора, и да подведат под отговорност виновните за това, се казва в изявлението.

Само миналата неделя бяха арестувани 300 души, според беларуското вътрешно министерство. Снимки и видеоматериали показват сили за сигурност, които използват зашеметяващи и шокови гранати срещу множеството.

В обнародвано вчера изявление на държавния секретар на САЩ Майк Помпейо се казва, че американската администрация призовава беларуското правителство да произведе свободни и справедливи избори в условията на независимо наблюдение.

Според Помпейо, докладът на Бенедек описва непреставащи нарушения на правата на човека, извършвани в много голям мащаб и безнаказано от беларуските власти от средата на август до сега.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят