ОССЕ: Изборите в Казахстан не отговорят на международните стандарти

Парламентарните избори в Казахстан в събота не са отговаряли на международните стандарти поради липсата на прозрачност при преброяването на гласовете и високия праг за влизане в парламента. Това казаха в неделя от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която имаше свои наблюдатели на изборите, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В същото време наблюдателите на ОССЕ заявиха, че вчерашното гласуване е стъпка напред. "Въпреки забележките, съдържащи се в доклада, смятам, че тези избори продължават да придвижват Казахстан напред в еволюцията му към демократична страна", се казва в изявление на координатора на екипа наблюдатели сенатор Консильо ди Нино.

В неделя ЦИК на Казахстан съобщи, че според неокончателни резултати изборите печели пропрезидентската партия "Нур Отан", получила над 88 процента от гласовете. Само тази партия влиза в парламента. Никоя от останалите пет партии не е преодоляла бариерата от 7 процента. Две от опозиционните партии - получили около 4 и около 3 процента - оспориха резултатите и заявиха, че за тях всъщност са гласували много повече хора.

Споделяне

Още от Свят