ОССЕ изпраща 20 наблюдатели на изборите у нас

Мисия на ОССЕ ще наблюдава парламентарните избори у нас на 5 юли, съобщи в сряда Министерството на външните работи (МВнР). Мисията ще бъде от двадесет души, които ще пристигнат в средата на юни и ще останат до 9 юли.

ОССЕ реши да изпрати наблюдатели, след като вече осъществи проучвателна мисия в България от 1 до 4 юни, непосредствено преди евровота. Представителите на ОССЕ са провели срещи в Народното събрание и няколко министерства, както и разговори с политически партии, неправителствени организации и медии.

Общата оценка на мисията е, че всички събеседници са изразили като цяло доверие, че предстоящите избори ще бъдат демократични и че съществуват ефективни средства за осигуряване на такива. Същевременно е изказана загриженост, по-конкретно по отношение на предизборния период и "разгорещената” политическа среда, а не толкова по отношение на възможни нередности в изборния ден, според съобщението, разпространено от МВнР.

За външни наблюдатели на изборите призоваха миналия месец лидерите на Синята коалиция с писмо, връчено до чешкото председателство на ЕС и до гръцкото председателство на ОССЕ.

МВнР отбелязва, че поканата за наблюдение на вота е била отправена от правителството на 30 април, съгласно ангажименти, поети от страната ни към международната организация.

Споделяне

Още от ИЗБОРИ 2009

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?