ОССЕ изпраща в Украйна най-голямата група наблюдатели в историята си

Над 1000 представители на страни от ОССЕ се подготвят да наблюдават повторението на втория тур на президентските избори в Украйна на 26 декември, което е най-голямата такава мисия в историята на организацията. Това съобщава в уебсайта си Бюрото за демократични институции и човешки права (БДИЧП) към ОССЕ, цитирано от БТА.

За увеличаване броя на наблюдателите настоя украинската опозиция, чиито привърженици протестираха три седмици по улиците на Киев срещу фалшификацията на изборните резултати.

Повторението на балотажа на президентските избори с участието на правителствения кандидат Виктор Янукович и опозиционния лидер Виктор Юшченко става по решение на украинския Върховен съд. На 3 декември съдът отмени по-ранно решение на ЦИК, според което за победител на втория тур от 21 ноември бе обявен Янукович. Прегласуването на втория тур бе насрочено за 26 декември.

Посланик Герт Хинрих-Аренс от Германия - шеф на наблюдателската мисия на БДИЧП в Украйна, припомня, че изборите от 21 ноември са били нередовни. Той окачествява като важни направените изменения в украинското избирателно законодателство с цел да бъдат намалени изборните нарушения. Хинрих-Аренс подчертава и ключовата роля на медиите в осигуряването на украинските избиратели достъп до обективна информация, огласява в интернет страницата си базираното във Варшава БДИЧП.

За първите два тура на 31 октомври и 21 ноември наблюдателската мисия на бюрото включваше 12 международни експерти, 45 дългосрочни наблюдатели и около 600 краткосрочни наблюдатели.

На предстоящото прегласуване на 26 декември мисията ще обхваща 25 международни експерти, 555 дългосрочни наблюдатели, към които ще се присъединят над 1000 краткосрочни наблюдатели.

Пристигането в Киев на основната група наблюдатели на ОССЕ е предвидено за 22 декември. След това краткосрочните наблюдатели ще бъдат разпределени из страната и в изборния ден ще проследят гласуването, преброяването и изготвянето на избирателните протоколи с резултатите на всички равнища.

Наблюдателската мисия на ОССЕ в Украйна има за задача да установи дали изборите отговарят на изискванията на организацията и на други международни стандарти за демократични избори, както и дали на тях са били спазени местните закони.

Мисията ще анализира избирателната кампания, спазването на основните свободи, избирателното законодателство, поведението на медиите, администрирането на изборите и решаването на спорните въпроси.

На 27 декември се очаква представителите на ОССЕ/БДИЧП заедно с четири парламентарни делегации да огласят предварителните си заключения, а пълният доклад трябва да бъде публикуван около 6 седмици по-късно.

Сред наблюдателите на ОССЕ в Украйна ще има и представители на България, която през тази година е ротационен председател на организацията.

Още от Свят

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: