ОССЕ обмисля мониторинг на гранична зона с контрабандно предназначение

Въпросът за включването на Рокския тунел, разположен на грузинско-осетинската граница, в зоната на мониторинг на ОССЕ, ще се решава на заседание на Постоянния Съвет на организацията във Виена на 30 юли, съобщи специалният представител на действащия председател на ОССЕ Желю Желев.

"Всички страни са съгласни да се разшири мониторинга, само че този процес все още не е започнал. Решението трябва да бъде взето на високо равнище по време на заседанието на Постоянния Съвет на ОССЕ във Виена", каза Желев на пресконференция в края на работната си визита в Грузия.

По думите на специалния представител, тази тема частично е била засегната по време на неговата среща с ръководството в Южна Осетия. Ако решението за разширението на зоната на мониторинг до Рокския тунел бъде прието, то от южноосетинска страна "няма да има никакви препятствия, ще остане само да се съгласуват техническите детайли", смята Желев.

На свой ред, оглавяващият мисията на ОССЕ в Грузия Рой Рив отбеляза, че е възможно разширяване на зоната на мониторинг на военните наблюдатели на ОССЕ да стане един от ключовите въпроси на предстоящото на 30 юли заседание на Постоянния Съвет на ОССЕ във Виена.

"Не е изключено да бъде прието положително решение в отговор на молбата на грузинската страна", каза Рив.

За намерението на Тбилиси да постави на международно равнище въпроса за осъществяването на контрола над Рокския тунел от наблюдатели на ОССЕ, съвместно с представители на руската и грузинската страни, е заявил министърът на Грузия по въпросите за урегулирането на конфликтите Георгий Хаиндрава.

По негово мнение, именно чрез Рокския тунел "в Грузия се вкарват основната маса контрабандни стоки и оръжия".

Обобщавайки своето посещение в региона, Желев съобщи, че е "имал откровен разговор с президента на Грузия". "Михаил Саакашвили много добре разбира обстановката в зоната на грузинско-осетинския конфликт", казал Желев.

"На мен ми се искаше също да се запозная с мнението на южноосетинската страна по повод на съществуващите проблеми между двете страни. Ние не се съгласихме с всички оценки, но получената информация ще помогне да си изградим ясна представа за ситуацията", заявил специалният представител, отбелязвайки, че ситуацията в зоната на конфликта остава напрегната.

Желев подчерта, че конфликтът трябва да се реши по мирен път, спазвайки суверенитета на Грузия и интересите на страните.

Споделяне

Още от Свят