ОССЕ организира конференция в Молдова за затворените училища в Приднестровието

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще организира скоро в Молдова международна конференция за решаване на проблема с Приднестровието, съобщи ръководителят на мисията на ОССЕ в Кишинев Уилям Хил, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Съобщението бе направено на среща на Уилям Хил с молдовския премиер Василе Тарлев. Двамата обсъдиха усилията за уреждане на приднестровския въпрос, който се изостри след решението на сепаратистките власти да затворят училища на своя територия, където се преподава на молдовски..

"ОССЕ е разтревожена от действията на властите в Тираспол към молдовските училища," заяви Уилям Хил.

В четвъртък Молдова отправи молба за помощ за уреждане на "училищния проблем" към страните-посредници Русия и Украйна, към САЩ, ЕС, ОССЕ и други международни организации. Молбата е да се окаже влияние върху Тираспол за уреждане на проблема. Тя се съдържа в обща декларация, разпространена от молдовските министерства на образованието и науката и на реинтеграцията.

На 1 септември в класните стаи не можаха да влязат над 1200 ученици от молдовските училища, закрити от приднестровските власти, се посочва в декларацията. По данни на Кишинев 4 от закритите по-рано 6 училища са възобновили работа, но останалите две - в Тираспол и Рибница, остават затворени.

Неотдавна лидерът на Приднестровието Игор Смирнов заяви пред журналисти, че всички училища трябва да спазват образователните стандарти, въведени в областта. Молдовският език е почти идентичен с румънския. Властите в Приденстровието, където живеят много руснаци и където са разположени руски войски и въоръжение, настояват децата да пишат на руска кирилица.

Споделяне

Още от Свят