ОССЕ принудена да се откаже от наблюдатели на изборите в Русия

ОССЕ принудена да се откаже от наблюдатели на изборите в Русия

Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), която е международният орган за мониторинг на избори, обяви в петък, че няма да изпрати наблюдатели на изборите в Русия, тъй като на представителите ѝ не са били издадени визи, предаде ББС.

ОССЕ обяснява решението си със “забавяния и рестрикции” при осигуряването на разрешение за влизане в Русия.

Миналия месец ОССЕ обвини Москва, че поставя “безпрецедентни препятствия” за международното наблюдение на парламентарните избори.

"Направихме много опити да получим визи от Руската федерация за експертите и наблюдателите на Бюрото за демократични институции и права на човека (БДИПЧ), но визи не бяха издадени", се казва в декларация на бюрото във Варшава. То е информирало руските власти, че по тази причина не може да се отзове на поканата им да изпрати свои наблюдатели.

Русия отхвърля критиките. Близките до президента Владимир Путин партии се очаква да спечелят изборите на 2 декември.

В първа реакция на съобщението на ОССЕ говорителят на руското външно министерство Михаил Каминин каза, че всяка страна трябва да определи сама дали да изпрати наблюдатели или не. Организацията има пълното право да взима такива решения, каквито намери за добре, заключи Каминин.

Кореспондент на ББС отбелязва, че конфликтът с ОССЕ ще лиши Русия от оценката, на която разчитат западните правителства за това дали изборите в страната наистина са били честни или не.

Руската Централна избирателна комисия тази седмица обвини чуждите наблюдатели, че са закъснели с молбите за визи и затова е нужно повече време, за да се осигурят необходимите документи, предаде Ройтерс.

Миналия месец Русия е изпратила писмо до ОССЕ, с което настоява да бъде консултирана за състава на делегацията. Освен това руснаците поискаха ОССЕ да не изпраща повече от 70 наблюдатели за тазгодишните парламентарни избори, което е далеч по-малко в сравнение с 465 на предишните през 2003 г.

Вашингтон изрази “безпокойство” от драстичното съкращение на мисията на ОССЕ, в която членуват 56 държави от Европа, Централна Азия, САЩ и Канада.

Очаква се на 2 декември да спечели “Единна Русия” – най-голямата партия, лоялна на президента Путин.

Споделяне

Още от Европа