ОССЕ ще проведе парламентарните избори в Косово

Мисията на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа /ОССЕ/ в Косово представи начина, по който ще бъдат произведени парламентарните избори, насрочени за 17 ноември, предаде АФП. Вотът ще бъде пропорционален и ще се произведе в един тур, като Косово ще представлява само един избирателен район, посочи ръководителят на мисията на ОССЕ в Косово Дан Евертс.

В бъдещия парламент ще има 120 места, от които 20 ще бъдат разпределени служебно между представителите на малцинствата в областта. ОССЕ посочи, че на сърбите ще бъдат предоставени десет места, на циганите - четири, на босненците - три, две на турците и едно на горяните. Партиите на косовските албанци ще си оспорват останалите сто места.

В Косово ще бъдат отворени над 300 избирателни бюра, неуточнен засега брой бюра ще бъда разкрити и в Черна гора и Сърбия, за да могат сърбите и другите общности, напуснали Косово, да упражнят правото си на глас, уточни Евертс.

Политическите формации, които искат да участват в изборите, ще трябва да се регистрират в мисията на ОССЕ от 22 юни до 20 юли. Листите на кандидатите на партиите и на независимите кандидати трябва да бъдат предоставени през август. Евертс окачестви като насърчителна реакцията на основните албански партии спрямо начина за произвеждането на изборите, предложен от ОССЕ. Той уточни, че предстои да бъдат приети правила за представителството на жените в изборите.

Евертс призова сърбите, отказали да гласуват на местните избори, да се запишат в избирателните списъци за участие в парламентарния вот. Той приветства подкрепата на властите в Белград за тази инициатива.

ОССЕ одобри миналата седмица бюджет от около 22 милиона евро за организирането на изборите. За да следят за честното произвеждане на изборите ще бъдат поканени международни наблюдатели, както и югославски неправителствени организации.

© Copyright Mediapool

Споделяне

Още от Балкани