ОССЕ за кампанията: Линията между държавата и партията се разми

Управляващите използвали държавни ресурси, има и недостатъци в правната рамка

ОССЕ за кампанията: Линията между държавата и партията се разми

Използване на държавни ресурси от управляващата партия в предизборната кампания и ограничено медийно отразяване на всички кандидати. Tова са част от заключенията на международните наблюдатели на парламентарния вот.

Наблюдателите изказаха притеснение, че високопоставени правителствени представители са получили медийно отразяване в това си качество, въпреки че са част от предизборните листи. Освен това са установени недостатъци в правната рамка, имало е и дискриминационни коментари.

"Финансирането и разходите по време на предизборната кампания трябва да целят равнопоставеност. Това обаче бе компрометирано от правителствените разходи по време на кампания, които дадоха нечестно преимущество на управляващата партия", каза Корийн Йонкер, ръководител на Ограничената мисия за наблюдение на изборите от Службата за демократични институции и права на човека към ОССЕ.

"Освен това, липсата на ограничения за дарения за партиите подкопа равната основа между различните играчи и кандидати. Масивното използване на административните ресурси разми линията между държавата и партията, което не отговаря на ангажиментите на България към ОССЕ", каза Йонкер. 

"Правната рамка създаде адекватна база за демократични избори, но имаше много поправки, които попречиха за достатъчно консултации и справяне с предишните препоръки. Имаше недостатъци в правната рамка, в прилагането ѝ. В резултат на това хората нямаха начин да се справят с нарушенията. Например, жалбите можеха да бъдат подавани само от тези, които са пряко засегнати. И това беше дадено като обосновка за отхвърляне на много жалби".

"Освен това, когато имаше политически чувствителни казуси - за злоупотребата с държавни ресурси, комисията нямаше 2/3 мнозинство, за да вземе решение. Тези недостатъци в правната рамка поставиха в риск общественото доверие в изборния процес, което е жизненоважно за демокрацията", допълни Йонкер. 

Наблюдателите отчитат още, че по време на кампанията са правени дискриминационни коментари по адрес на ромите и ЛГБТИ общността.

"Същевременно, социалната и финансовата зависимост на някои групи ги направи уязвими към сплашване и схеми за купуване на гласове, които бяха докладвани на нашите наблюдатели", добави Йонкер. 

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021